Linkovi

Rozmeri Di Karlo i Štefan Lene obišli opštine na severu Kosova


Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Rozmeri Di Karlo, u pratnji specijalnog izaslanika za pregovore o statusu Kosova, Štefana Lenea, obišla je danas opštine na severu Kosova. Tom prilikom, predstavnicima kosovskih Srba prenet je stav Kontakt grupe o vremenskom okviru za donošenje odluke o konačnom statusu Kosova.

Di Karlo je predstavnicima kosovskih Srba na severu Kosova ponovila juče izneti stav u Prištini da se SAD zalažu za okončanje pregovora po svim pitanjima do kraja ove godine i to u okviru mandata koji su Ujedinjene nacije poverile specijalnom izaslaniku za status pokrajine, Martiju Ahtisariju. Ona je podsetila da glavni pregovarač i celokupan njegov tim ulažu velike napore, te da je intenziviranje pregovora u toku izraživsi nadu da ce tako ostati i u narednom periodu, jer su “srpski lideri izrazili spremnost da aktivno učestvuju u predstojecim razgovorima”.

“Strane u pregovorima imaju redovne i aktivne sastanke u austrijskoj prestonici, tako će ostati i narednih meseci, a na timovima obeju strana je da razgovaraju o svim pitanjima, koja se tiču kosovskog statusa”, zaključila je Di Karlo.

S druge strane predstavnik Evropske Unije za status pokrajine, Štefen Lene, smatra da uporedo sa statusnim pitanjima pažnju treba usmeriti i ka standardima, njihovom dostizanju i implementaciji, ali i stvaranju boljih uslova za život manjinskih zajednica na Kosovu.

Predsednici opština Zubin Potok i Zvečan, Slavisa Ristić i Dragiša Milović izrazili su veliko nezadovoljstvo zbog napora da se status Kosova odredi do kraja ove godine. Oni su podsetili Rozmeri Di Karlo da je opšta situacija na Kosovu, pogotovo za srpsku zajednicu, veoma nestabilna, te da od ispunjenja standarda za sada nema nista. Predstavnici Srba sa severa izrazili su zabrinutost zbog lošeg napretka u pregovorima, po do sada obradjenim pitanjima, uz konstataciju da poslednje izjave šefa UNMIK-a, Joahima Rikera, koje se odnose na status, itekako brinu preostale Srbe na Kosovu.

XS
SM
MD
LG