Linkovi

Sinemanija: Pet najboljih političkih trilera savremene produkcije


Na redu je naša filmska rubrika «Sinemanija» a danas ćemo videti listu pet najboljih političkih trilera savremene produkcije. Njihove su teme raznovrsne – od rata preko terorizma do borbe protiv totalitarnih režima.

Na petom mestu je triler “V for Vendetta.’ Radnja filma smeštena je u 2050. godinu, u futurističku Britaniju kojom vlada režim sličan fašističkom, a film je zasnovan na istoimenom stripu koji je 1988. pretvoren u kultni roan. Film je izazvao kontroverzu zbog scene u kojoj teroristi dižu u vazduh zgradu britanskog Parlamenta. Zvezde filma su Hjugo Viving, koji glumi maskiranog osvetnika i Natali Portman, koja igra devojku koja se pridružuje teroristima. Ona se toliko posvetila ulozi da je za potrebe filma dozvolila da joj obriju glavu pred kamerama. Triler “V for Vendetta” pratile su i glasine da je premijera bila odložena zbog samoubilačkih bombaških napada u Londonu prošlog leta. Pojedine scene filma podsećaju na tragične dogadjaje u londonskoj podzemnoj železnici, ali su producenti demantovali da su neke scene preradjene zbog velike sličnosti sa tim napadima. Ovaj politički triler realistično dočarava osećanje straha, zbog čega je zaslužio da se nadje na petoj poziciji Sinemanija liste.

Na četvrtom mestu zatičemo Majkla Daglasa, Kim Bejsinger, Kifera Saterlenda I Evu Longoriu u političkom trileru “Stražar” (the Sentinel) Daglas glumi agenta tajne službe u Beloj kući, Pita Gerisona, zaduženog za zaštitu prve dame, koju tumači Bejsinger. Posle ubistva jednog agenta, najbolji istražitelj tajne službe, Dejvid Brekinridž koga glumi Saterlend, dobija zadatak da istraži taj slučaj. U medjuvremenu, njima se pridružuje energična mlada pripadnica tajne službe, koju glumi Longoria I zajedno oni nastoje da dodju do istine. Agenti počinju da sumnjaju da se u redovima tajne službe nalazi izdajnik – prvi u 141-godišnjoj istoriji te službe – čiji je zadatak da izvrši atentat na predsednika. Sledi napeti rasplet zbog čega je ovaj “Stražar” zauzeo četvrto mesto naše liste.

Na trećem mestu liste političkih trilera je “Mandžurijski kandidat” ("The Manchurian Candidate.") Reč je o rimejku klasika iz 60-ih godina, a Denzel Vošington tumači profesionalnog vojnika, majora, koji počinje da sumnja u svoje uspomene iz prvog zalivskog rata nakon što poručnik iz njegovog voda, sin moćne senatorke, postaje kandidat za američkog potpredsednika. Originalni film, čija je tema pokušaj ubistva američkog političara, premijerno je prikazan svega nekoliko nedelja uoči atentata na predsednika Džona Kenedija. Zastrašujuće sličnosti izmedju filma I stvarnih dogadjaja dovele su do toga da je film povučen iz bioskopa. U rimejku su dogadjaji iz ere Korejskog rata pomereni u noviju prošlost, odnosno prvi Zalivski rat.

Na drugom mestu je politički triler “Tihi Amerikanac” ‘The Quiet American.’ Film, zasnovan na romanu Grejema Grina, u kome glavnu ulogu tumači Majkl Kejn, dobio je opšte pohvale kritičara. To je film koji skoro da nije ugledao svetlost dana, ali je ipak uspeo da se nadje u bioskopima uprkos posledicama napada 11. septembra na američku kulturu. Film koji je koštao 25 miliona, a čija je tema rano američko angažovanje u Vijetnamu, čekao je na polici oko godinu dana, jer je studio smatrao da publika nije spremna za priču o terorističkim napadima uz podršku SAD, posle trauma koje je nacija pretrpela 11. septembra. Radnja se odvija u vreme dok je francuska kolonijalna vlast doživela krah, a jačalo američko angažovanje u reigonu koji je vidjen kao prva linija borbe protiv komunizma.

A na prvom mestu je “Sirijana”, politički triler koji razmatra komplikovani svet globalne industrije nafte. Od moćnih posrednika koji sklapaju pogodbe u Vašingtonu, do ljudi koji vredno rade na naftnim bušotinama u Perijskom zalivu, brojne isprepletane priče filma ukazuju na posledice koje na ljude ostavlja besomučna potraga za bogatstvom i moći. Gledaoci se u filmu upoznaju sa operativcem CIA-e koji otkriva uznemirujuće činjenice o poslu kome je posvetio svoj život, kao I ambicioznom naftnom brokeru koji se suočava sa nezamislivom porodičnom tragedijom I pronalazi iskupljenje kroz partnerstvo sa idealističnim princom iz regiona Perijskog zaliva. Jedna od ličnosti je i korporacijski advokat koji se suočava sa mroalnom dilemom dok prisustvuje sumnjivom spajanju dve moćne naftne kompanije, dok na drugoj strain planete, razočarani pakistanski tinejdžer postaje lak plen harizmatičnog sveštenika koji regrutuje buduće teroriste. Svaki od ovih likova igra svoju malu ulogu u kompleksnom I ogromnom sistemu naftne industrije, i nije svestan eksplozivnog uticaja koji će njegov život imati na današnji svet. Nije ni čudo što se ovaj uzbudljivi I inteligentni politički triler našao na vrhu naše liste najboljih filmova tog žanra.


XS
SM
MD
LG