Linkovi

Buš: Rat protiv terorizma je odlučujuća ideološka bitka 21. veka


Predsednik Buš je sinoć održao govor naciji povodom pete godišnjice terorističkih napada na SAD. Predsednik je apelovao za jedinstvo zemlje u svetlu dalje pretnje koju terorizam predstavlja za Ameriku i civilizovani svet.

Jučerašnji dan je bio prepun upečatljivih imidža i podjednako snažnih emocija. Na kraju dana predsednik se obratio američkom narodu.

”Na današnji dan sećamo se nevinih koji su izgubili živote i odajemo poštu onima koji su se žrtvovali kako bi drugi mogli da žive.“

Predsednik Buš je takodje govorio o duševnoj patnji porodica žrtava i uticaju njihovog gubitka na američki narod.

”Ophrvani ovim bolom rešeni smo da odamo poštu svakom muškarcu i ženi koje smo izgubili. Trudićemo se da njihov večni memorijal istrajava u bezbednijem svetu sa više nade.“

On je podvukao da je rat protiv terorizma više od pukog vojnog konflikta, da je zapravo odlučna ideološka borba 21. veka i zadatak ove generacije.

”Amerika nije tražila ovaj rat i svaki Amerikanac, baš kao i ja, želi da on bude završen. Ali rat nije završen, i neće biti, dok mi ili ekstremisti ne odnesemo pobedu.“

Amerika je bila jedinstvena u danima nakon 11. septembra kao zemlja sunovraćena u rat. Medjutim, nezadovoljstvo situacijom u Iraku stvorilo je zategnutost i ta gorčina je veoma očigledna u tekućoj kampanji kongresne izbore. Medjutim, predsednik se u svom govoru nije osvrtao na svoje kritičare već je evocirao sećanja na 11. septembar u nastojanju da podseti američki narod da je ulog u Iraku, kao i šire na Bliskom istoku, veoma visok.

”Naša zemlja je pretrpela iskušenja i pred nama je tetežak put. Za pobedu u ovom ratu biće potrebna odlučna nastojanja ujedinjene zemlje. Stoga moramo prebroditi medjusobno razlike i saradjivati kako bi smo ispunili zadatak koji nam je istorija dodelila,“ rekao je predsednik i podvukao da je pobeda u Iraku od ključne važnosti.

Američki predsednik je naglasio rešenost da Osama bin Laden bude uhvaćen:

”Osama bin Laden i drugi teroristi se još uvek kriju. Naša poruka njima je jasna: bez obzira koliko će za to biti potrebno vremena, Amerika će vas pronaći i izvesti pred lice pravde.“

Prema rečima Džordža Buša, napadi 11. septembra 2001. bili su za Sjedinjene Države više od tragedije. Oni su, rekao je predsednik, izmenili način na koji Amerikanci gledaju na svet.

”Tog dana naša nacija je videla lice zla. Amerika je porazila zlo i ranije i učiniće to ponovo.“

XS
SM
MD
LG