Linkovi

Danas vam predstavljamo novi film “Svi kraljevi ljudi“


Na sceni novog filma «Svi kraljevi ljudi», mogu se videti svi uobičajeni elementi velike holivudske produkcije. Osim što se film snima u Lujzijani, koju neki ljudi nazivaju «holivudskim jugom». Film u kojem igraju Šon Pen, Džad Lou i Kejt Vinslet, zasniva se na romanu o političkim događajima u Lujzijani 1930-ih. Snimanje na lokaciji je preimućstvo. Međutim, producenti su odabraliNju Orleans zbog izdašnih poreskih olakšica, zajedno sa dostupnim i jeftinijim tehničkim i drugim osobljem. Lujzijana je tokom protekle četiri godine postala treći po veličini centar za snimanje filmova u Sjedinjenim Državama - posle Kalifornije i Njujorka.

Lujzijana je ideju dobila od Kanade, koja je 1990-ih poreskim olakšicama domamila holivudske produkcije, kako kaže Aleks Šot, direktor guvernerove Kancelarije za razvoj filma i televizije.

«Neke od tih produkcija su snimane na ovdašnjoj zvučnoj sceni, a neke u scenografijama. ‘Rej Čarls’. ‘Odbegla porota’. Za taj film je ovde na pozornici napravljena sudnica», kaže Šot.

Tvorci filmova plaćaju lokalnim kompanijama i nude posao ljudima koji rade kao statisti i tehničari.

«To je važno za državu, koliko i za radnike, za radnu snagu. Tokom nekoliko proteklih godina, prosečno smo ostvarili oko 40 miliona dolara samo na platama u Lujzijani. Ako imate u vidu da se TV serije koje se ovde snimaju rade osam-devet meseci godišnje, to je gotovo isto kao da imate stalno zaposlenje», kaže Šot.

Bazen u jednoj staroj njuorleanskoj školi je korišćen u filmu «Ponos» koji počinje da se prikazuje. Radnja koja se događa u Filadelfiji je o plivačkom treneru koji 1970-ih dovodi svoj gradski tim do pobede. Glavnu ulogu tumači Terens Hauard.

Producentima se dopadaju raznolikost scenografija u Lujzijani i blaga klima. Polje šećerne trske bi moglo da bude u Južnoj Africi. Ova stara garaža pored puta je bila scena nedavno snimane filmske verzije serije «The Dukes of Hazzard».

Malkolm Petal je direktor Instituta Lujzijane za filmsku tehnologiju, koji pronalazi glumce, sklapa ugovore i obezbeđuje objekte kao što je ovo skladište.

«Bez podsticajnih programa, gotovo je nemoguće finansirati filmove i televiziju. Ova inicijativa Lujzijane je uistinu vratila nezavisnu filmsku produkciju u Sjedinjenim Državama sa sporednog koloseka», kaže Petal.

Institut razrađuje planove za izgradnju velikog trajnog tehničkog objekta u delu Nju Orleansa sa skladištima. Ideja je da se izbegnu prošlogodišnji problemi, kada je sedam produkcija brzo moralo da se preseli u Šrivport i druge gradove u Lujzijani. Novi objekat će biti zaštićen od potencijalnih poplava.

«Tu je nekada bio jedan stari železnički krak. To je znači već bio malo viši teren. Poplava je dostigla oko pola metra. Zbog toga ćemo parking i sve drugo da stavimo ispod, ali bismo automobile kasnije mogli da popnemo na vrh. Ima nekoliko detalja koje možemo da uradimo da bi se to mudro preprojektovalo, kada živite u središtu uraganske zone», objašnjava Petal.

Nju Orleans je poznat po interesantnim grobljima i neobičnim pričama o duhovima i mističnim pojavama. U filmu «Razgovor sa vampirom», Bred Pit i Tom Kruz, upadaju u vampirsku intrigu koja je snimana na stvarnoj plantaži pod imenom «Ouk eli». Snimanje je trajalo nekoliko nedelja i podrazumevalo je i komplikovane kostime i šminku.

Zeb Mejhju upravlja plantažom, koja je popularno turističko odredište na koje iz grada može da se stigne i brodom uz Misisipi. On kaže da bi neka filmska ekipa za korišćenje plantaže mogla da plati do 40 hiljada dolara, zavisno od toga koliko će snimanje da poremeti svakodnevni posao.

«Cena je funkcija učešća i onoga što nameravaju da rade dok su ovde. To smo naučili tek kada smo počeli da snimamo filmove. Oni bi rekli: ‘Napravićemo od vas zvezde, bićete u našem filmu i tako dalje i zbog toga nećete mnogo da nam naplatite’. Rano smo naučili da kamera zaista može da se fokusira na lepotu scene ili drveća ili nečeg trećeg, a da čak i ne znate da ste na ovoj plantaži», kaže Mejhju.

Sve do sada, turizam je bio glavni posao u Nju Orleansu, gradu poznatom po muzici i hrani. Turizam i gradska infrastruktura su teško pogođeni prošlogodišnjim uraganom. Nestvarni svet filma i televizije međutim obezbeđuje stvarne plate, da bi pomogao oporavak i grada i države.

XS
SM
MD
LG