Linkovi

Ričard Čejni: Mislim da smo bili dosta uspešni u zaštiti nacije od terorista


Na petu godišnjicu od terorističkih napada na SAD, administracija predsednika Buša tvrdi da borba protiv terorizma, u zemlji i svetu, donosi rezultate.

Potpredsednik Ričard Čejni kaže da su SAD, tokom proteklih 5 godina, potrošile milijarde dolara da bi se zaštitile i naglašava da se to isplatilo.

«Mislim da smo bili dosta uspešni u zaštiti nacije od terorista. Pred nama je peta godišnjica, a od tada nije bilo ni jednog napada na tlu SAD – a to nije slučajno.»

Potpredsednik je to izjavio u programu «Susret sa štampom», mreže NBC. On ukazuje da su napori u borbi protiv terorizma ojačani stvaranjem sekretarijata za unutrašnju bezbednost, programima za praćenje terorističkih aktivnosti u zemlji i svetu, kao i ispitivanjem osoba uhvaćenih u anti-terorističkim akcijama. Pored svega toga, SAD su bezbednije – kako je rekao – i zahvaljujući pro-aktivnoj spoljnoj politici.

«Mislim da je dobro što se sa neprijateljem borimo na njegovom terenu, da se prema ovome odnosimo kao prema ratu, a ne policijskom problemu. Da se aktivno i agresivno suprotstavljamo državama koje su sponzori terorizma, kao što je bio slučaj sa Avganistanom i Irakom.»

Potpredsednik je naglasio da bi svaki znak da SAD gube odlučnost da istraju u Iraku ili Avganistanu samo ohrabrio teroriste, kao i da bi potkopao američke saveznike među muslimanima. Međutim, dalje nasilje u Iraku brine mnoge, među kojima je i Tomas Kejn, predsednik komisije koja je istraživala okolnosti koje su dovele do terorističkih napada 11. septembra 2001. On je gostovao na mreži ABC.

«Mi smo u teškoj situaciji trenutno. Nema sumnje da rat u Iraku dovodi do radikalizacije stanovništva u tom delu sveta. Ako preraste u građanski rat, on bi mogao da se prelije van iračkih granica. To je vrlo opasna situacija, a u takvoj situaciji, u tom delu sveta, terorizam ima tendenciju da se širi.»

Ričard Ben Veniste, koji je bio član iste komisije, naglašava da su problemi u Iraku skrenuli pažnju sa glavnog cilja koji je predsednik Buš zacrtao posle napada izvršenih 11. septembra.

«Pet godina posle 11. septembra, nismo ni ubili niti uhvatili Osamu bin Ladena. On je i dalje glavna ličnost za islamske radikale koji žele da nas ubiju. Rat u Iraku je kao otvorena pozivnica za sve džihadiste, širom muslimanskog sveta, tako da sada ima mnogo više terorista nego pre 11. septembra.»

U svom današnjem broju dnevnik Vašington Post navodi izjavu jednog neidentifikovanog funkcionera američke obaveštajne službe, koji kaže da napori da se pronađe Osama bin Laden nisu doneli nikakav rezultat. U nastupu u programu mreže CNN državni sekretar Kondoliza Rajs navela je da SAD nisu odustale od potrage za Osamom bin Ladenom, ali da je glavni prioritet borba protiv terorizma, a ne sudbina jednog pojedinca.

XS
SM
MD
LG