Linkovi

Pre pet godina SAD zadesio najteži teroristički napad u istoriji


11. septembra 2001. teroristi su preuzeli kontrolu nad četiri američka putnička aviona. Dva aviona zabila su se u Svetski trgovinski centar u Njujorku, uništivši obe kule. Treći avion udario je u Pentagon nadomak Vašingtona, a četvrti se srušio u Pensilvaniji kada su putnici pružili otpor otmičarima.

U koordinisanim napadima poginulo je oko 3.000 ljudi. Te večeri, predsednk Buš obratio se šokiranoj naciji.

«Danas su naš način života, i sama naša sloboda postali mete niza smišljenih i smrtonosnih terorističkih napada. Žrtve su bile u avionima, ili svojim kancelarijama; sekretarice, poslovni svet, pripadnici vojske i federalne vlade; majke i očevi, prijatelji i susedi. Hiljade života iznenada su okončane podlim terorističkim činom zla.»

Istrage koje su usledile pokazale su da je za napade odgovorna radikalna islamistička organizacija Al Kaida, koju je predvodio Osama Bin Laden. Svih 19 otmičara poteklo je sa Bliskog istoka. Stručnjaci kažu da su napadi 11. septembra ujedinili zemlju. Mnogo se govorilo o prevazilaženju stranačkih razlika i stavljanju politike u stranu. Tim Roumer bio je član komisije koja je dobila zadatak da istraži terorističke napade na SAD. On kaže da je, pet godina posle tih napada, sloga Republikanaca i Demokrata skoro u potpunosti nestala.

«90% Amerikanaca je podržavalo predsednika Buša u danima posle 11. septembra. Tog dana nisu bile napadnute i ubijene Demokrate i Republikanci. Žrtve su bile – Amerikanci, i Amerikanci su se ujedinili. Danas, mi imamo neke od najvećih političkih podela i stranačkih debata u istoriji ove zemlje.»

Roumer i ostali krive čitav politički establišment zbog te nesloge – obe partije, Kongres i administraciju. Napadi 11. septembra pokrenuli su Bušov globalni rat protiv terorizma. Pet godina kasnije, on i dalje traje. Prva meta bio je Avganistan. Njegova vlada, pod kontrolom Talibana, podržavala je Al-Kaidu i Osamu bin Ladena. Koalicija koju su predvodile SAD svrgnula je Talibane s vlasti, ali Osama bin Laden do danas nije uhvaćen. Veruje se da se krije u planinskom pograničnom području izmedju Avganistana i Pakistana.

Globalni rat protiv terora bio je takodje jedan od razloga koje je Bušova administracija navela za smenu iračkog lidera Sadama Huseina. Medjutim, do sada nije dokazana nijedna veza izmedju Sadama i napada 11. septembra. Bivši pomoćnik sekretara odbrane, Leri Korb, kaže da je rat u Iraku podgrejao anti-američko raspoloženje u svetu.

«Ono što se dogodilo, posebno posle invazije na Irak, jeste da smo stvorili mnogo potencijalnih članova Al Kaide i danas postoji više ljudi koji žele da nam naude, nego pre nego što smo ušli u Irak.»

Medjutim, obraćajući se Nacionalnoj zadužbini za demokratiju prošle godine, predsednik Buš odbacio je to gledište.

«Neki tvrde da je ekstremizam ojačao zbog akcija naše koalicije u Iraku, tvrdeći da je naše prisustvo u toj zemlji nekako izazvalo i pojačalo gnev radikala. Želim da ih podsetim da mi nismo bili u Iraku 11. septembra 2001 – a Al Kaida nas je svejedno napala. Mržnja radikalnih islamista postojala je pre nego što je Irak dospeo u centar pažnje, a postojaće i kada Irak više ne bude izgovor za nju.»

Napadi 11. septembra takodje su doveli do promena na nacionalnom nivou. Obezbedjenje aerodroma je pojačano. Više od 20 agencija kombinovano je da bi se formirao Sekretarijat za unutrašnju bezbednost. Izmenjena je struktura američkih obaveštajnih službi. Medjutim, Bušova administracija kaže da su mere kao što je prisluškivanje razgovora i praćenje elektronske pošte Amerikanaca neophodne da bi se suzbila teroristička pretnja. Mnogi analitičari kažu da je veoma teško uspostaviti balans izmedju zaštite nacije od terorizma, i čuvanja elementarnih gradjanskih sloboda. Danijel Pletka je saradnica Amerikan Enteprajz instituta.

«To je jedno zamršeno klupko, jer slobode koje mi cenimo i koje nas karakterišu kao zemlju, su ujedno slobode koje omogućavaju teroristima da nekažnjeno operišu u našoj sredini»

Na tlu SAD nije izvršen nijedan veći teroristički napad od 11. septembra 2001. Bušova administracija ističe da je to znak njenog uspeha. Medjutim, stručnjaci kažu da to ne znači da je pretnja smanjena. Oni kažu da vladine institucije moraju da nastave da budu budne a američka javnost da se čuva osećaja bezbrižnosti dok uspomene na 11. septembar blede.



XS
SM
MD
LG