Linkovi

Predsednik Buš zahteva da se uhapšenim terorističkim liderima sudi pred vojnim komisijima


Predsednik Buš pozvao je Kongres da omogući da se uhapšenim terorističkim liderima, koji se drže u SAD, sudi pred vojnim komisijima. Predsednik i opozicione Demokrate danas su govorili o nacionalnoj bezbednosti, uoči obeležavanja pete godišnjice terorističkih napada na SAD 11. septembra.

Dok se Amerikanci spremaju da obeleže petogodišnjicu napada, prema rečima predsednik Buša oni se sećaju brutalnosti neprijatelja koji je udario SAD, i odlučnosti nacije da ih porazi. Buš je pozvao Kongres da odobri sudjenje teroristima pred vojnim komisijama.

«Čim Kongres odluči da odobri vojne komisije, tim ljudima će biti sudjeno, što će poslati jasnu poruku ubicama Amerikanaca– «ma koliko da je vremena potrebno, mi ćemo vas pronaći i privesti pravdi».

Predsednik izmedju ostalog želi da se pred takvim komisijama sudi 14-orici osumnjičenih koji su držani u tajnim zatvorima CIA-e. Buš je protekle nedelje javno priznao postojanje dotada tajnog programa, rekavši da se ti osumnjičeni sada drže u američkoj vojnoj bazi u zalivu Gvantanamo na Kubi.

«Taj program je bio od neprocenjivog značaja za bezbednost Amerike i naših saveznika. On nam je pomogao da identifikujemo i uhvatimo ljude koji su, prema oceni naših obaveštajnih stručnjaka, glavni organizatori terorističkih napada 11. septembra».

Prema rečima predsednika Buša, da nije bilo informacija dobijenih u tajnim istragama CIA-e, zvaničnici obaveštajnih službi veruju da bi teroristi Al Kaide do sada uspešno izvršili novi napad unutar SAD.

Predsednik je iskoristio ovonedeljno radijsko obraćanje naciji da u sažetom obliku ponovi glavne ideje koje je izneo u nizu govora o terorizmu uoči petogodišnjice napada 11. septembra. Neke opozicione Demokrate kažu da Buš politizuje to pitanje u nameri da pomogne Republikancima na kongresnim izborima u novembru. Dok istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina Amerikanaca odobrava predsednikovu politiku u borbi protiv terorizma, oni ga manje podržavaju kada je reč o ratu u Iraku, koji, prema oceni pojedinih Demokrata, odvraća pažnju od borbe protiv terorista. U radio poruci Demokrata, kongresmen iz Ohaja, Šerod Braun, kritikovao je predsednika i republikanske lidere u Kongresu zbog kako kaže «pasivnosti i kašnjenja u obezbedjivanju bolje zaštite američkih granica i nuklearnih postrojenja». Braun kaže da je vreme da se Amerika ponovo koncentriše na uništenje Al-Kaide, tako što će smanjiti angažovanje u Iraku, koje je opisao kao «predsednikovu misiju kojoj se ne nazire kraj».

«Dok Irak, pre naše invazije, nije bio deo rata protiv terorizma, sada je to teritorija za obuku terorista i sredstvo koje lideri Al Kaide i druge terorističke organizacije koriste za regrutovanje novih članova. Naša vojna spremnost je pala do nivoa kakav nije vidjen od Vijetnama, zbog čega su resursi za rat protiv terorizma preusmereni, a Amerika postala manje bezbedna.»

Predsednik Buš tvrdi da je Irak centralni front u borbi protiv terorizma. Prema njegovim rečima, ako američki vojnici ne poraze teroriste u Iraku, Amerikanci će biti prinudjeni da se suoče sa njima unutar SAD.

Predsednik i prva dama, Lora Buš, obeležiće godišnjicu napada 11. septembra tako što će obići sva mesta na kojima su poginuli Amerikanci – Svetski trgovinski centar u Njujorku, polje u Pensilvaniji gde se srušio četvrti oteti avion, i Pentagon, nedaleko od prestonice Vašingtona. Predsednik Buš će se potom obratiti naciji iz Bele kuće, a kako je najavljeno, to neće biti politički govor već će njegove teme biti posledice 11. septembra, i američka borba protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG