Linkovi

Džordž Buš iznosi republikansku platformu za kongresne izbore


Predsednik Buš nastoji da pojača podršku republikanskim kandidatima, dok se opozicione demokrate nadaju da će preuzeti kontrolu nad bar jednim domom Kongresa. Predsednik Buš se pritom oslanja na dve teme koje su mu donele drugi mandat - nacionalnu bezbedost i opasnost od terorizma.

Dok je ukupna popularnost predsednika Buša i dalje na rekordno niskom nivou, medju pristalicama njegove stranke još je vrlo popularan. Zog toga je krenuo na dužu turneju po američkim državama nastojeći da pomogne republikanskim kandidatima da zadrže kontrlu nad Kongresom. Govoreći republiklanskim pristalicama, ove nedelje, u tenesiju, Buš je rekao da njihova stranka nudi glasačima pozitivnu viziju koja mnogo znači u životima svih Amerikanaca:

”Donosim vam poruku optimizma. Verujem i znam da naša stranka ima poverenje u mudrost američkog naroda. Naša stranka je spremna da se suoči sa izazovima, umesto da ih prepušta budućim generacijama.“

Buš je rekao da je najvažniji od tih izazova obezbedjivanje zemlje od još jednog terorističkog napada. Mnoge opozicione demokrate kritikuju predsednikove mere preduzete u ime nacionalne bezbednosti, kao što je prisluškivanje telefona bez sudskog naloga i usvajanje takozvanog patriotskog zakona, za koji kritičari kažu da krši gradjanske slobode. Buš nastoji da te kritike pretvori u političke prednosti za republikance, tvrdeći da neki od kritičara ne razumeju dubinu terorističke opasnosti.

”U Vašingtonu su mi potrebni ljudi koji su spremni da odgovrnima za zaštitu Amerike pruže sve ono što im je potrebno, kao što je Patriotski zakon, ili na primer program koji otktriva kada Al-kaida poziva telefonom nekoga u Americi.“

Opozicione demokrate usredsredjuju se na ono što predsednik naziva centralnim frontom u borbi protiv terorizma - rat u Iraku. Dok većina Amerikanaca sada veruje da je bilo pogrešno poslati američke vojnike da zbace s vlasti Sadama Huseina, skoro dve trećine republikanaca još odobrava način na koji predsednik vodi taj rat. Kritičari kažu da dalja umešanost Sjedinjenih Država u Iraku odvraća pažnju od šire borbe protiv terorizma, da odvlači sredstva od programa za poboljšanje bezbednosti granica i od potrage za Osamom bin Ladenom. Funkcioneri Bele kuće kažu da će predsednik nastaviti da vodi agresivnu kampanju uoči novembarskih izbora, jer bi gubitak samo šest mesta u Senatu značio prelazak kontrole nad tim domom Kongresa u ruke demokrata, prvi put od 2002. godine. Mnoge demokrate kažu da bi to iskoristile za otvaranje istrage o predsednikovoj politici prema Iraku.

XS
SM
MD
LG