Linkovi

U Beču završeni razgovori o pravima zajednica na Kosovu


Delegacije Beograda i Prištine završile su u Beču još jednu rundu tehničkih pregovora posvećenih zaštiti prava nacionalnih zajednica. Zaštita prava nacionalnih zajednica je jedna od tema oko kojih su stavovi prištinske i beogradske delegacije bili suprotstavljeni.

Sastankom je predsedavao zamenik specijalnog izaslanika UN za status Kosova Alber Roan. Stavove srpske strane preneli su Dušan Batakovich i Aleksandar Simić, dok su albansku stranu predvodili Veton Suroi i Fatmir Ljimaj. Beograd se protivi nastojanju Prištine da se kosovski Srbi tretiraju kao manjina, već smatra da su oni konstitutivan narod. Zbog toga predstavnici Srba sa Kosova nisu učestvovali na ovom sastanku, kao ni na prošlom posvećenom toj temi, održanom 8. avgusta.

Šef kosovske delegacije Ljutfi Haziri izjavio je pre početak razgovora da je ponuda Prištine koja se odnosi na manjine pozitivna i da integriše zajednice i daje im mogućnost da ostvare svoja prava. Suroi je nešto kasnije precizirao da Priština nudi da se o pitanjima koja su od vitalnog interesa za pripadnike manjina odlučuje samo apsolutnom vechinom glasova u parlamentu Kosova i uz podršku vechine prisutnih predstavnika manjinskih zajednica.

Tokom prepodneva u palati Daun-Kinski vođeni su razgovori o zaštiti crkava i manastira na Kosovu i vrachanju umetničkih predmeta koji su odneti iz kosovskih muzeja do leta 1999. Obe delegacije izrazile su zadovoljstvo pregovorima. Delegacije Prišine i Beograda su juče u Beču razgovarale na temu dencentralizacije Kosova. Odlučeno je da se razgovori na tu temu nastave 15. septembra, kada che se razgovarati samo o novim opšitnama i njihovim granicama.

XS
SM
MD
LG