Linkovi

Predsjednik Srbije potpisao sa državnim sekretarom SAD Sporazum o statusu snaga


Predsjednik Srbije Boris Tadić i američki državni sekretar Kondoliza Rajs potpisali su danas u Vašingtonu Sporazum o statusu snaga (SOFA) kojim se, između ostalog, regulišu prava i obaveze američkih vojnika na teritoriji Srbije.

Riječ je o sporazumu koji su SAD potpisale sa svim državama saveznicima, a SOFA je istovremeno jedan od dokumenata na kojem se temelje svi vojni bilateralni odnosi Sjedinjenih država sa drugim zemljama.

Državni sekretar Kondoliza Rajs kazala je nakon razgovora sa predsjednikom Tadićem da Vašington dijeli viziju Srbije i Balkana koju je predočio predsjednik Tadić.

«Upravo smo završili veoma dobar razgovor i čuli viziju predsjednika Tadića, za koju mislim da je naša zajednička vizija srpske budućnosti - Srbije kao zemlje prosperiteta, demokratije i snage stabilnosti na Balkanu i u Evropi. Evropa je, naravno, prošla kroz ogromne promjene u proteklih 20 godina i mi se radujemo nastavku te transformacije koja će omogućiti Srbiji i Balkanu da pronadju potpuni mir i stabilnost. Sporazum o statusu snaga koji sada potpisujemo je vrlo prikladan, jer Srbija i SAD imaju dobru saradnju, i radujem se produbljenju odnosa naših odbrambenih snaga i produbljenju našeg prijateljstva», kazala je Rajsova.

Srpski predsjednik je rekao da je veoma zadovoljan stavom koji je saopštila Kondoliza Rajs

"Uvjeren sam da SAD imaju interes da Srbija bude stabilna zemlja koja doprinosi prosperitetu čitave jugoistočne Evrope", rekao je Tadić i dodao da bez demokratske Srbije, kao buduće članice EU i evroatlanstkih struktura, nema prosperiteta na Balkanu.

Tadić je, odgovarajući na pitanje Glasa Amerike, nakon susreta sa Kondolizom Rajs rekao da je američkom državnom sekretaru prenio stav pregovaračkog tima Beograda o budućnosti Kosova.

"Mogu otvoreno da kažem da ima razlike u mišljenju oko budućnosti Kosova i Metohije, ali je veoma važno da nakon pregovora o Kosovu i Metohiji imamo čvrste i dobre odnose sa SAD. To je strateški interes Srbije", rekao je Tadić.

Predsjednik Srbije je rekao i da pregovori o statusu Kosova nisu direktno povezani sa problemom saradnje Beograda sa Haškim sudom i - konkretno - hapšenjem i predajom Ratka Mladića na kojem insistiraju SAD.

Tadić je popodne razgovarao i sa američkim potpredsjednikom Dikom Čejnijem i liderima Spoljnopolitičkog odbora predstavničkog doma Kongresa, Henrijem Hajdom i Tomom Lentošom.

Prvi javni govor predsjednika Srbije u SAD

Ekspoze Borisa Tadića u vašingtonskoj fondaciji Heritidž, u četvrtak, bio je prvi javni govor koji je jedan predsednik Republike Srbije ikada održao u SAD. U izlaganju naslovljenom ”Srbija i njeno mesto u svetu“ predsednik Tadić je američkoj publici preneo svoju viziju Srbije kao stabilne, demokratske zemlje koja će postati - kako je rekao - ”glavni stožer u bezbednosnoj strukturi NATO-a na Balkanu“.

Predsednik Tadić je naglasio da je u toku teška borba da se Srbija odvrati od ”brkanja nostalgije sa istinskim političkim činjenicama“ i najavio da se njegova zemlja uključuje u medjunarodnu borbu protiv terorizma upućivanjem ljudstva u Afganistan.

Upozoravajući i na negativne posledice moguće nezavisnosti Kosova po region, predsednik Srbije nije propustio da predstavi proaktivni i energični prilaz Srbije i drugim regionalnim problemima: najavio je da će njegova zemlja u oktobru biti domaćin važnog regionalnog samita posvećenog borbi protiv trafikinga i organizaovanog kriminala.

Sa predsednikom Tadićem je posle njegovog izlaganja razgovarala Maja Draker i zamolila ga za Glas Amerike kaže šta očekuje kada se posle ove vrlo uspešne posete vrati Srbiju.

U petak u Pentagonu

U petak , predsjednik Srbije bi trebalo da razgovara sa sekretarom za odbranu Donaldom Ramsfeldom. Nakon sastanka u Pentagonu, tadić će sa komandantom Nacionalne garde SAD Stivenom Blamom i senatorom Džordžom Vojinovičem otputovati u Ohaju gdje će sa lokalnim zvaničnicima dogovarati detalje saradnje vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja, koja je odredjena kao strateški partner Srbije u domenu odbrane.

U delegaciji predsjednika Srbije je i zastupnik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Zdravko Ponoš.

XS
SM
MD
LG