Linkovi

Evropljani pozdravljaju transfer američkih zarobljenika u Gvantanamo


Evropljani na izjavu američkog predsjadnika gledaju praktično - potvrdjeno je ono što su sugerisali izvještaji medjunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, i na šta su navodili rezultati nezavisnih istraga Savjeta Evrope i Evropskog palamenta.

To je povod da se na tom polju nešto uradi, stav je generalnog seretara Vijeća Evrope Terija Dejvisa, koji je predložio mjere kojima bi evropske vlade trebale da poboljšaju ljudska prava i otklone propuste na koje je ukazala nedavna istraga vođena tragom "afere CIA".

Mjere, koje bi, pored ostalog, uključile i definisanje minimuma standarda ljudskih prava koji bi važili a teritoriji svih članica Savjeta Evrope, predložene su vladama 46 zemalja.

Izjava američkog predsjednika Buša je, prema generalnom sekretaru SE, ukazala na urgentnost mjera koje bi trebale da u budućnosti sprijece kršenja ljudskih prava zabilježena u "aferi CIA".

Za Terija Dejvisa postojanje tajnih zatvora ne samo da je pogrešno, već je i kontraroduktivno- borba protiv terorizma, uvjeren je on, biće uspješna samo ako uz čvrstinu bude imala i pravičnost.

Visoki predstavnik EU, Havijer Solana kaže da izjava američkog predsjednika Buša ide u korak sa stavovima EU, jer će se zatvorenici iz tajnih zatvora prebaciti na mjesta gdje će imati priliku za pošteno sudjenje i tretman u skladu sa Ženevskom konvencijom.

Zbog toga Solana pozdravlja istup predsjednika Buša, kao što odbja mogućnost da se tajni zatvori CIA nalaze negdje na teritoriji evropskih država.

Podsjeća da, prema informacijama koje stižu iz država članica, nijedna od njih nije saradjivala sa CIA u tajnom zatočavanju i torturi. Ipak, procjenjuje se u Briselu, Bušova izjava će pokrenuti nova pitanja evropskih parlamentaraca Visokom predstavniku, pitanja koja će se, vjeruje se, odnositi i na upućenost evropskog vrha u to šta se iza kulisa zbiva na teritoriji EU.

XS
SM
MD
LG