Linkovi

Del Ponte ponavlja da srpske vlasti mogu lako da uhapse Mladića


Glavna tužiteljica Haškog suda, Karla del Ponte je, obraćajući se Stalnom Savjetu Evropske organizacije za bezbjednost i saradnju u Beču, ponovila uvjerenje da srpske vlasti mogu lako da uhapse Ratka Mladića, kako kaže," još ovo popodne".

"Medjutim, za takvo nešto nedostaje politička volja".

Ona je i ovom prilikom ponovila da se nekadasnji vojni zapovjednik snaga bosanskih Srba nalazi u Srbiji, što, primjetila je Del Ponte, niko još nije opovrgao. Kaže da zvanični Beograd Akcionim planom naglašava kako je spreman da Mladića isporuči Hagu, ali ne i da će da ga uhapsi. S tim u vezi, posjeća kako od do sada izručenih optuženih sa teritorije Srbije, nijedan nije bio uhapšen, već je riječ o licima koja su se sama predala.

Uz uvjerenje da takva politika Beograda neće uroditi plodom u slučaju Ratka Mladića, glavna haška tužiteljica iskazuje sumnju da srpske vlasti ozbiljno rade na realizaciji Plana koji trebao da uvjeri zvanični Brisel u ozbiljnost nastojanja srpske vlade u postizanju pune saradnje sa Hagom, kao preduslova nastavku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Uvjerena je da je, kako kaže, jedini način da se Srbija privoli da preda Mladića i Karadžića, za kojeg kaže da se krije na potezu izmedju RS i Srbije, da se suspenduju pregovori sa Evropskom unijom i da se nastavi sa insistiranjem da predaja svih optuženih bude ulaznica za NATO program Partnerstva za mir.

Uskoro glavnu hašku tužiteljicu očekuju u Briselu, gdje bi zvaničnicima Unije trebalo da iznese ocjenu stepena saradnje Srbije sa Hagom, ocjenu od koje će zavisiti naredni potezi Brisela. Poruke iz Beča bi mogle sudbinu nastavka pregovora o prvom ugovornom odnosu Srbije i EU da učine još neizvjesnijom.

XS
SM
MD
LG