Linkovi

Muzej američke istorije u Vašingtonu uskoro počinje da se renovira


Ipak, nadležni su saopštili da će neki od najvažnijih eksponata moći da se vide i kada muzej bude zatvoren.

Nacionalni muzej američke istorije nije bitnije renoviran od samog otvaranja, 1964. Nadležni u muzeju su uvideli da će veliki radovi na infrastrukturi sada zahtevati duže zatvaranje zgrade. Ipak, primerci iz ekskluzivne muzejske zbirke američkih istorijskih i kulturnih dokumenata, biće i dalje dostupni javnosti. Osoblje muzeja j izdvojilo više od 150 predmeta za specijalnu izložbu pod naslovom «Blaga američke istorije». Direktor muzeja, Brent Glas, kaže da ta izložba treba da predstavi presek ukupne muzejske zbirke.

«Vrlo, vrlo sam zadovoljan što imam mogućnost da predstavim ovaj izbor. Mislim da je pošteno reći da nikada ranije nismo ni pokušali da predstavimo na jednoj izložbi najvrednije predmete iz naših različitih zbirki», kaže Glas, dodavši da je muzej izabrao predmete koji treba da predstave četiri ključne teme iz američke istorije: biografiju, identifikaciju, nacionalne izazove i kreaciju i inovaciju. Izbor obuhvata širok izbor predmeta kao što su Biblija predsednika Tomasa Džefersona, originalna partitura kompozitora Djuka Elingtona i roboti iz popularne filmske serije «Ratovi zvezda».

Glas objašnjava da ti eksponati odslikavaju zadatak institucije da predstavi raznovrsnost američke prošlosti.

«Nacionalni muzej američke istorije ima mandat da ispriča celu američku istoriju. To obuhvata i popularnu kulturu i zabavu. Obuhvata našu političku istoriju, versku istoriju, ekonomsku, socijalnu i vojnu istoriju. Zbog toga i pokušavamo da ispričamo sve aspekte američke istorije», kaže Glas.

Muzej se zatvara 5. septembra. Osoblje će nastaviti da priprema izložbe tokom renoviranja, koje će biti završeno 2008. Specijalna izložba «Blaga američke istorije», biće otvorena 17. novembra u Nacionalnom muzeju vazduhoplovstva i svemirskih istraživanja na vašingtonskom Molu.


XS
SM
MD
LG