Linkovi

Lek «Plan B» pušten u prodaju bez lekarskog recepta


Američke žene starije od 18 godina sada mogu da kupe kontroverzni lek koji deluje kao kontraceptivno sredstvo nakon nezaštićenog seksualnog odnosa. Lek je nazvan «Plan B», a američka uprava za hranu i lekove odobrio je njegovu prodaju bez lekarskog recepta. Medjutim, «Plan B» je i dalje predmet oštrih rasprava.

Ukoliko se «Plan B» uzme tokom 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa, on blokira ovulaciju i smanjuje verovatnoću ugradje oplodjene jajne ćelije. Smatra se da je to jedan efikasan način za kontrolu radjanja. Neki kažu da je to samo druga forma abortusa. Trebalo je tri godine da pilula dobije odobrenje američkog Sekretarijata za hranu i lekove. Jedan vladin zvaničnik je podneo ostavku u znak protesta zbog zakašnjenja. Vendi Rajt iz konzervativne grupe «Zabrinute žene za Ameriku», ne slaže se sa odobrenjem da pilula može da se kupi bez lekarskog recepta.

»Time što lek može da se dobije bez recepta, daje se lažan osećaj sigurnosti,» kaže ona.

Apoteke prodaju ovaj lek uz recept od 1999. godine. Mlade žene ispod 18 godina još uvek moraju da dobiju dozvolu za njegovo korišćenje od lekara. Ginekolog Robin Kališ sa Kornel univerziteta kaže da će dostupnost Plana B upravo najviše uticati na mlade žene.

»Često, žene izmedju 18 i 22 godine nemaju svog ginekologa i samim tim nemaju nekoga koga bi pozvale ukoliko im je potreban ovaj lek,» kaže Kališ.

Mlade žene na koledžima su podeljenog mišljenja oko dostupnosti Plana B.

«Mislim da bi trebalo da se omogući ženama da naprave izbor da li žele ili ne da ga uzmu».

»Kao prvo, ne bih sebe dovela u takvu situaciju, a kao drugo, ako jesam, preuzela bih odgovornost za to. Ne bih uzela pilulu za to i ubila biće koje je u mom telu».

Cena «Plan B» pilule kreće se od 25 do 40 dolara za kutiju. Ostale forme kontracepcije, koje zahtevaju planiranje unapred, su mnogo jeftinije.

XS
SM
MD
LG