Linkovi

Anan: Izrael i Hezbolah prihvatili posredovanje UN u sporu oko zarobljenika


Anan: Izrael i Hezbolah prihvatili posredovanje UN u sporu oko zarobljenika

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan je izjavio da su Izrael i Hezbolah prihvatili posredovanje Svetske organizacije u sporu oko zarobljenika. Obraćajući se danas novinarima u Džedi u Saudijskoj Arabiji, Anan je obećao da će imenovati posrednika koji će raditi sa stranama, ali je dodao da još dan-dva neće saopštiti njegovo ime. Podsetimo da je Hezbolah zarobio dva izraelska vojnika 12. jula, što je podstaklo 34-odnevni rat koji se završio prekidom vate sklopljenim uz posredovanje Ujedinjenih nacija. Hezbolah želi da razmeni vojnike za Libance koje drži Izrael, a Izrael traži da Hezbolah bezuslovno oslobodi vojnike.

Napad u Jordanu teroristički akt

Jordanski zvaničnici su saopštili da je današnji napad na strane turiste teroristički akt i da istražuju da bi utvrdili da li je napadač delovao samostalno. Jedan britanski turista je ubijen, a šest posetilaca iz zapadnih zemalja je ranjeno u pucnjavi u Rimskom amfiteatru u Amanu. Ministar unutrašnjih poslova Eid al-Fajez rekao je novinarima da je napadač uhapšen i da će mu se suditi pod optužbom za teroristički napad, sam ako se ispostavi da je mentalno oboleo. Jodan je bio poprište tri samoubilačka napada u hotelima u Amanu prošlog novembra, u kojima je poginulo 60 ljudi, za koje je odgovornost preuzela iračka Al kaida.

Katar prva arapska država koja će uputiti svoje trupe u Liban

Katar, jedna od rijetkih arapskih zemalja koja priznaje Izrael, danas je objavila da će biti prva arapska država koja će uputiti svoje trupe u medjunarodnu mirovnu misiju u Liban. Vlada u Dohi ponudila je da u prošireni sastav misije UNIFIL-a pošalje do 300 vojnika. Odluku o slanju katarskog kontingenta u međunarodnu mirovnu misiju objavio je danas, nakon sastanka u Dohi sa generalnim sekretarom Svjetske organizacije Kofijem Ananom, šef diplomatije Katara, šei Hamad bin Jasim al-Tani. Izraelske vlasti pozdravljaju učešće vojnika iz svih arapskih država koje priznaju postojanje jevrejske države. Takođe danas, avion Katarske nacionalne aviokompanije sletio je na međunarodni aerodrom u Bejrutu, što su lokalni mediji označili kao prvo probijanje višenedjeljne izraelske blokade Libana. Kompanija nije objavila da li je od Izraela tražila dozvolu za slijetanje u Bejrut.

U Bagdadu otet irački fudbalski reprezentativac Ganim Gudajer

U Bagdadu je, dok se spremao da krene na trening, otet popularni irački fudbalski reprezentativac Ganim Gudajer. Irački sportski zvaničnici i sportisti su često, proteklih mjeseci, bili meta prijetnji, otmica i napada iračkih pobunjenika. U međuvremenu, britanska vojska je objavila da su u blizini Basre poginula dva njena pripadnika, dok su u pokrajini Al Anbaru poginula još četiri američka vojnika. Takođe danas, u saopštenju objavljenom na internet stranici jedne ekstremisičke sunitske organizacije, povezane sa Al Kaidom, umanjen je značaj hapšenja jednog od vodećih operativaca Al Kaide u Iraku. Juče je irački savjetnik za nacionalnu bezbjednost ustvrdio da je policija uhapsila drugog čovjeka bin Ladenove mreže u Iraku i da je ubila ili zarobila još 20 terorista.

Buš: Američki radnici pokretačka snaga

Predsednik Buš je rekao da su američki radnici pokretačka snaga koja zemlji obezbeđuje status svetskog ekonomskog lidera. U govoru u jednom pomorskom centru za obuku povodom današnjeg Dana rada, američki predsednik je takođe rekao da bi zavisnost od uvozne nafte trebalo da se smanji i da Sjedinjene Države moraju agresivno da nastoje da otvore međunarodno tržište za svoje proizvode. Predsednik je održao govor u okviru nastojanja da pojača podršku svojoj Republikanskj stranci uoči kongresnih izbora u novembru. Dan rada, posvećen doprinosu radnika, koji se obeležava prvog ponedeljka u septembru, uspostavio je američki pokret rada pre više od jednog veka.


XS
SM
MD
LG