Linkovi

Kondoliza Rajs i Boris Tadić potpisuju sporazum o vojnoj saradnji Srbije i SAD


Predsednik Srbije Boris Tadić boraviće sledeće nedelje u radnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama kada će potpisati SOFA sporazum koji detaljno reguliše položaj američkih vojnika koji budu prolazili kroz Srbiju ili iz nekog razloga budu boravili na njenoj teritoriji.

Savetnik predsednika Tadića za odbranu, Bojan Dimitrijević navodi da je značaj ovog sporazuma prvenstveno u unapređenju srpsko-američke vojne saradnje. Ministar odbrane Zoran Stanković objašnjava da je reč o tipskom sporazumu, kao i da je jako bitno što se sporazum potpisuje ponovo svake druge godine:

"Ovim sporazumom regulišemo položaj, ulogu i sve one obaveze koje američki vojnici imaju kada budu na teritorji naše zemlje. Bliže se definišu ti odnosi, upotreba infrastrukturnih objekata. Na taj način regilišemo sve one moguće nesporazume koji mogu iz toga da proisteknu", kaže ministar odbrane Zoran Stanković.

Sporazum predviđa carinske i poreske obaveze američkog personala, njihove vozačke dozvole, ali i pred kojim će sudom odgovarati u slučaju eventualnih zakonskih prekrsaja. Inače, većina evropskih zemalja nema potrebe za potpisivanjem takvog sporazuma, jer su one istovremeno članice i Evropske unije i NATO. Sporazum SOFA potpisale se sve zemlje u okruženju, a u Evropi su preostale jedino još Belorusija i Srbija.

Tadić će u Vašingtonu, osim sa Kondloziom Rajs, u SAD-u razgovarati i sa potpredsednikom SAD Dikom Čejnijem, savetnikom za nacionalnu bezbednost Stivenom Hedlijem i ministrom odbrane Donaldom Ramsfeldom.

XS
SM
MD
LG