Linkovi

Izrael uputio maslinovu grančicu svom severnom susedu


Izraelski premijer Ehud Olmert smatra da je došlo vreme za mir, posle sukoba u Libanu. On je svog libanskog kolegu pozvao da se rukuju, potpišu mirovni sporazum i da prekinu mržnju između de zemlje.

Izraelski premijer je to izjavio tokom prvog dana nove školske godine, obraćajući se učenicima u mestu Maalot, koje je bilo česta meta raketa Hezbolaha. Tokom sukoba, Hezbolah – militantna islamistička grupa za koju američki Državni sekretarijat kaže da je teroristička organizacija sa sedištem u južnom Libanu – ispalio je skoro 4 hiljade projektila na severni deo Izraela. Međutim, premijer Olmert smatra da sada postoji šansa za pomirenje.

«Nadam se da će do toga doći uskoro» rekao je izraelski premijer, dodavši da Izraelci i Libanci žude za mirom. Međutim, portparol izraelske vlade Mark Regev tvrdi da mira neće biti sve dotle dok Hezbolah ne bude razoružan.

«Mora da dođe vreme kada nećemo viđati kamione koji dolaze iz Sirije, puni iranskih projektila, puni iranskih raketa. To će samo ponovo ojačati Hezbolah. To nije dobro za Liban, to nije dobro ni za Izrael. Mora da postoji sporazum o prekidu vatre koji u sebi sadrži elemente na osnovu kojih će biti osigurano da Hezbolahu ne bude moguće da se više ikada nametne kao dominantna sila.»

Prošle sedmice sastali su se premijer Olmert i Generalni sekretar UN, Kofi Anan. Oni su tom prilikom izrazili nadu da bi sporazum o prekidu vatre mogao da bude osnova za dugoročni mirovni dogovor. Međutim, libanski premijer Fuad Siniora je na taj predlog hladno reagovao, rekavši da će Liban biti poslednja arapska zemlja koja će sa Izraelom potpisati mirovni sporazum.

XS
SM
MD
LG