Linkovi

Sve veći broj pacijenata u potrazi za zdravstvenom negom


Izmeštanje nekih poslova u inostranstvo, kao što su potrošački servisi i sklapanje industrijskih proizvoda postali su uobičajeni način poslovanja. Sada, toj listi možemo dodati i hirurške operacije.

Zalasci sunca na plažama Bombaja u Indiji su veoma romantični. Medjutim, Vanda Viler nije došla iz Britanije samo da bi uživala u pogledu, ona je ovde zbog operacije kuka.

«Morala sam da čekam, ukoliko sam htela da to uradim u Britaniji, a toškovi su mogli da budu 20 hiljada funti, ili oko 37 hiljada dolara,» kaže Vanda.

Poredjenja radi, Vandin ceo desetodnevni boravak u Indiji, uključujući operaciju, košta samo 4 hiljade funti ili oko 7 i po hiljada dolara. Troškovi zdravstvene nege u Sjedinjenim Državama su čak i veći, kaže Džoel Miler iz Nacionalne koalicije za zdravstvenu negu.

«Mnogi analitičari veruju da su cene, ovde u Americi i širom sveta generalno dvostruko veće nego u drugim zemljama, posebno u zemljama Zapadne Evrope,» kaže Miler.

Razlike u cenama mogu da budu drastično velike. Na primer, ugradnja baj-pasa na srcu u Sjedinjenim Državama košta oko 100 hiljada dolara. U Indiji, ista operacija košta 7 hiljada dolara. Tako visoke cene vode ka tome da brojni Amerikanci bez zdravstvenog osiguranja potraže zdravstvenu negu na drugom mestu. Pol Fronstin, iz Istraživačkog instituta za beneficije zaposlenih kaže da je njihovo istraživanje privuklo pažnju onih sa zdravstvenim osiguranjem.

«I poslodavci koji nude osiguranje zaposlenima primetili su to, i sada postavljaju pitanje da li je to izvodljivo i za njihove osigurane radnike,» kaže Fronstin.

Medjutim, Miler upozorava da slanje pacijenata u inostranstvo zbog operacije nosi i neke rizike.

»Ukoliko se dogodi greška prilikom operacije, ako ima komplikacija, kada se pacijent vrati kući, gde je taj kontinuitet nege u smislu povratka tamo gde je operacija uradjena»? pita se Miler.

Fronstin kaže da to ipak ne bi trebalo da brine Amerikance.

«Mislim da pacijenti uglavnom mogu da dobiju postoperativnu negu u Sjedinjenim Državama,» kaže on.

Amerikanci se najčešće upućuju u proverene bolnice u Indiji i na Tajlandu, gde troškovi operacije iznose samo deo cene u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG