Linkovi

Ozonski omotač konačno počeo da se oporavlja


Naučnici su saopštili da je ozonski omotač, koji je deo atmosfere naše planete, - po svemu sudeći - konačno počeo da se oporavlja. Dobre vesti stižu 20 godina od kako je utvrđeno šta je bio uzrok nestanka ozonskog omotača.

Suzan Solomon nazivaju «planetarnom heroinom.» Međutim, pre dve decenije kada je sa timom krenula put Južnog pola, njena teorija da je čovek uzrok velike rupe u ozonskom omotaču smatrana je malo verovatnom. Ona je naime iznela pretpostavku da su za to odgovorni hlor i njegove varijante poznate kao hlor-fluoro ugljenici, odnosno CFC, koji su korišćeni u frižiderima, sprejevim i drugim proizvodima.

«Uspeli smo da dokažemo da je uništen ogroman komad ozonskog omotača. Na svu sreću uspeli smo da problemu suprotstavimo već na početku.»

Ozonske rupe, od kojih je jedna po veličini bila veća od celih SAD, znače da smo više izloženi ultraljubičastom sunčevom zračenju, što dovodi do povećanja slučajeva raka kože. Zahvaljujući otkriću Suzan Solomon, širom sveta je prestala upotreba CFC gasova, a ozonska rupa je prestala da se povećava.

«Počeće da se smanjuje negde oko 2018, a do 2070. bi trebalo da se potpuno oporavi.»

Međutim, postoji i jedan zabrinjavajući detalj. Gasovi koji se sada koriste, umesto hlor-fluoro ugljenika, doprinose globalnom zagrevanju. Ipak, naučnici tvrde da je otkriće Suzan Solomon pokazalo da smo u stanju da zajedničkim naporima štitimo našu planetu.


XS
SM
MD
LG