Linkovi

Ranko Bakić: BiH sa postojećim političkim snagama nema budućnosti


Počela predizborna kampanja za opšte izbore u BiH. Politički subjekti imaće priliku da se predstave do 29. septembra. Kandidat za člana Predsedništva BiH iz redova srpskog naroda, funkcioner “Narodne stranke Radom za boljitak”, Ranko Bakić, govorio je o predizbornoj situaciji u BiH, u vašingtonskom centru Vudro Vilson.

Srpski kandidat za člana Predsedništva, upozorio je na radikalizaciju prilika u Bosni i Hercegovini kojoj, kako je rekao, doprinose dve strukture sa potpuno oprečnom vizijom budućnosti te zemlje.

Bakić: Bosna i Hercegovina sa postojećim političkim snagama nema budućnosti jer se punih 11 godina vrte u krug. Jedne struje su za unitarnu Bosnu i Hercegovinu, koji otvoreno zagovaraju rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ukidanju Republike Srpske i druga struja koja se javlja analogno ovoj retorici, koja u takvim uslovima zagovara referendum, izjašnjavanje naroda, i otcepljenje Republike Srpske.

Bakić kaže i da je u razgovorima u Vašingtonu razumeo da SAD podržavaju Dejtonski sporazum, u odnosu na postojanje dva entiteta i da Republika Srpska, kao izraz volje srpskog naroda u Bosni mora da opstane.

Bakić: Znači Republika Srpska je nastala voljom srpskog naroda, potvrdjena u Dejtonu, i može jedino nestati ako to bude želeo srpski narod. Ako nas budu terali i ako ne prestane jezik mržnje, logično je da će srpski narod posegnuti za svojim pravom koje ima po svim medjunarodnim konvencijama, a to je pravo na referendum, pravo na samoopredeljenje.

XS
SM
MD
LG