Linkovi

Naslov novog CD-a «Zašto živimo»


Grupa muzičara je snimila kompakt disk koji treba da raširi poruku o sprečavanju HIV-a i side među mladima. CD je načinjen u okviru Projekta odgovornosti za sidu.

Naslov novog CD-a je «Zašto živimo». Volonterski su ga pripremili pevači i producenti i predstavili na nedavnoj Međunarodnoj konferenciji o sidi, u Torontu u Kanadi. U pesmama se naglašavaju nada, poštenje i odgovornost, kako kaže Abner Mejson, izvršni direktor Projekta odgovornosti za sidu.

«Napravili smo album sa 12 hip-hop i ritam i bluz pesama, namenjen mladim ljudima koji su u najvećoj opasnosti od side, ali kojima je istovremeno najteže približiti se tradicionalnim porukama», kaže Mejson. «Smatramo da je izazov suočavanja sa sidom toliko veliki, da će svi segmenti društva morati da ustanu i preuzmu odgovornost.»

Nekoliko izvođača na disku je već imalo bliski susret sa HIV-om i sidom. Među njima je rep pevač Čad Fips, iz Nju Orleansa, poznatiji pod nadimkom «Duh», koji kaže da voli pozitivnu muziku sa porukom.

«Neki od mojih prijatelja su umrli od bolesti povezanih sa HIV-om i sidom. Imam i jednu rođaku, ali nisam siguran kako se ona zarazila, s obzirom da je u to vreme to bila nova bolest o kojoj se nije razgovaralo i da se sve to guralo pod tepih».

Pored muzičkog diska, Projekat odgovornosti i produkcijska kuća «A.R.P», koriste i video i internet. Njihov veb sajt «A.R.P. prodakšns dot kom», promoviše svest o HIV-u i sidi. U videu se koriste priče iz Afrike i svedočanstva dobrovoljaca. Abner Mejson se nada da je ovaj kompakt disk samo početak.

«Nadamo se da ćemo da privučemo i druge umetnike. Nadamo se da će drugi umetnici videti šta radimo i uvideti da i oni mogu da upotrebe svoj talenat za borbu protiv HIV-a.»

XS
SM
MD
LG