Linkovi

Jedna od popularnih reči na njujorškoj aveniji Medison je «brendiranje»


Velike korporacije troše na milijarde dolara kako bi stvorile i zaštitile svoje firmirane proizvode. Kompanije znaju da nije uvek pravilo da najbolji proizvodi beleže i najbolju prodaju. Prođa zavisi od brenda, odnosno od firme proizvoda – bilo da su u pitanju farmerke ili bezalkoholna pića – za koju potrošači veruju da je najbolja i koju stalno kupuju.

Ništa u vezi brendiranja, odnosno firmiranja, nije revolucionarno novo. Međutim, koncept brendiranja je doveo i do pojave nove vrste stručnjaka – takozvanog stratega za firmiranje, čiji zadatak je da ulepšava identitete kompanija i proizvoda, ali i ljudi! Ketrin Kaputa je takva vrsta stručnjaka. Ona radi u Njujorku, kao nezavisni strateg za firmiranje, i napisala je knjigu o tajnama načina na koji treba razmišljati i delovati kao brend. Naslov knjige je «Vi ste brend», a u njoj Kaputova priča o tome kako je uspela da sebe pretvori iz načitanog stručnjaka za japansku umetnost u dobro plaćenog stručnjaka za marketing, pa potom u konsultanta za firmiranje.

Ona naglašava da je za stvaranje vašeg individualnog brenda potrebno mnogo više od toga da se dobro obučete i pozitivno gledate na stvari. Brending podrazumeva da usavršite i svoju, takozvanu, «meku snagu» - odnosno da razvijete svoje sposobnsoti kao govornik, da gradite dobre odnose na radnom mestu, da sa samopouzdanjem ulazite u novo okruženje, pa čak i da stvorite izgled koji će ostati upamćen. Detalji, poput neobične frizure ili naočara – pod uslovom da su lepi, a ne zastrašujuči ili uvrnuti, mogu pomoći da vas primete.

Ketrin Kaputa po dva meseca radi sa klijentima, kako bi im pomogla da razvuju svoj brend. «Ako verujete da ste igrač druge klase, takav ćete i biti» ukazuje ona i dodaje «Da biste bili igrač prve klase, morate da promenite utisak koji ostavljate.» Ukratko rečeno, kao i najbolji brendirani proizvodi, tako i ljudi moraju da budu adekvatno skockani i spakovani.

XS
SM
MD
LG