Linkovi

Grupa žena u Kaliforniji gradi mostove između različitih vera


Žene iz grupe Sara žive u mirnim predgrađima, u okrugu Orindž, u Kaliforniji. Među njima su domaćice, penzionisana zamenica oblasnog tužioca, i savetnica za kompjuterske programe.

Sendi Hart je iznela da su teroristički napadi izvršeni pre pet godina, 11. septembra, indirektno podstakli formiranje grupe. Sendi, koja je Jevrejka, želela je više da sazna nešto više o Islamu.

”Pre 11. septembra nisam ništa znala o islamskoj zajednici. Nisam mnogo znala ni o sopstvenom jevrejstvu, a kamoli o Islamu. A onda sam imala sreću da me je moj rabin pozvao na viševerski dijalog.“

Domaćin dijaloga, Odbor okruga Orindž za ljudske odnose, istraživao je stavove stanovnika prema različitim religijama. Sendi se sprijateljila sa Gadom Vadi, Muslimankom poreklom iz Libana. Učesnice tog dijaloga su kasnije uspostavile grupu sa ciljem da nastave razgovore. Grupu su nazvale SARA, prema supruzi Avramovoj, patrijarha koga poštuju Jevreji, Hrišćani i Muslimani. ... Desetak žena učestvuje na mesečnim sastancima, upoznaje se sa duhovnim običajima, i obilaze razne bogomolje. ... Gada Vadi je naglasila da su se članice grupe SARA sprijateljile :

“Postigle smo cilj, izgradile smo prijateljstvo između Jevreja, Muslimana i Hrišćana, jer se ne bavimo politikom. Saglasile smo se da smo ljudska bića.“

Zbog sukoba u severnom Izraelu, i Libanu, grupa SARA je odložila sastanke - poštujući osećanja članica. Zbog građanskog rata u Libanu, koji je počeo 1975, i izraelske invazije iz 1982. godine na njenu rodnu zemlju, Gada Vadi nije volela Jevreje, ali je to izmenjeno zahvaljujući grupi SARA. Gadina braća i dalje žive u Libanu, i razaranje zemlje joj veoma teško pada. Sendi Hart ukazuje da članice SARE pokušavaju da shvate vernike različitih religija, što otežavaju rat i politička zategnutost. Klarita Karlin iznosi da je tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka kao jevrejsko dete isakusila antisemitizam u Sjedinjenim Državama, dok je njena porodica stradala u holokaustu u Evropi, pa je njeno iskustvo drugačije. No žene iz grupe SARA su čvrsto rešene da održe prijateljstvo, i da nastave kulturna i verska istraživanja da bi usaglasile razlike u stavovima.

XS
SM
MD
LG