Linkovi

U Sjedinjenim Državama siromašno 12,6 odsto populacije


Američka Agencija za statistiku saopštila je da je nivo siromaštva u Sjedinjenim Državama u prošloj godini ostao ne promenjen, nakon četiri uzastopne godine porasta. Agencija je u izveštaju za 2005. godinu takodje ustanovila da su lični prihodi u Sjedinjenim Državama blago porasli, prvi put od 1999. godine. Novinar GA Stefani Ho izveštava iz Vašingtona.

Dejvid Džonson iz Agencije za statistiku kaže da nema značajnije promene u nivou siromaštva u Americi u 2005. u odnosu na predhodne godine.

"Period nakon poslednje recesije bio je period pada ličnih primanja i povećanja nivoa siromaštva. Nakon četiri godine stalnog rasta, procenat siromašnih stabilizovao se na 12,6 odsto u 2005. , osnosno na 37 miliona ljudi".

Prema podacima Agencije za statistiku, prosečni prihod američkog domaćinstva bio je blago uvećan u 2005. godini u odnosu na prethodnu, na 46 300 dolara godišnje. Taj prosečni prihod predstavlja granicu izmedju jedne polovine, od 71 700 anketiranih domaćinstava, koja imaju veće prihode, i druge polovine koja zaradjuje manje. U svom istraživanju za 2005. godinu Agencija za statistiku koristila je različite faktore koji odredjuju siromaštvo, bazirane na veličini porodice. Na primer, godišnji prag siromaštva za četvoročlanu porodicu bio je prihod od 19 971 dolar. Za pojedinca, ta cifra je iznosila 9 973 dolara godišnje. Izveštajem su obuhvaćene četiri etničke grupe – belci, crnci, latinoamerikanci i azijati. U 2005, crnačka domaćinstva imala su najniži prosečni prihod, a azijatska najviši.

Takodje je ustanovljeno da je severo-istočni deo Sjedinjenih Država imao najviši prosečni prihod domaćinstva, zatim zapad, pa srednji zapad. Domaćinstva na jugu zemlje imala su najniže prihode. Još jedan faktor koji je ostao ne promenjen prošle godine bio je odnos ženskih i muških prihoda.

U izveštaju se navodi da je na svaki dolar koji je za puno radno vreme zaradio muškarac, žena zaradila 77 centi. Ovi statistički podaci objavljeni su tačno godinu dana nakon što je uragan Katrina pogodio američku obalu Meksičkog zaliva.

Dejvid Džonson kaže da u prosečne faktore siromaštva u Americi nisu potpuno uračunati efekti te oluje i uragana Rita.

«Oni pokrivaju celu godinu, tako da ovi faktori siromaštva obuhvataju period od samo četiri meseca posle uragana».

On je dodao da očekuje da će podaci za sledeću godinu dati preciznije rezultate. Geri Bartles, iz Brukingsovog instituta, kaže da te cifre predstavljaju dobre vesti, utoliko što nivo siromaštva u Americi nije povećan. On je medjutim ukazao na ne ravnomernu raspodelu dohotka u Americi, primetivši da ljudi koji se nalaze na najvišim nivoima skale prihoda u stvari imaju mnogo veća primanja od onih na najnižim nivoima.

«To je ta dugoročna veoma izobličena distribucija dobiti, proistekla iz povećanja prihoda u Sjedinjenim Državama. Sve dok to traje, imaćemo mnogo ovakvih izveštaja koji pokazuju veoma, veoma spor napredak u smanjenju siromaštva u Americi».

Izveštaj Agencije za statistiku za 2005. godinu o prihodima i siromaštvu u Americi može se pronaći na Internetu, na adresi www.census.gov.

XS
SM
MD
LG