Linkovi

Predsedavajući BBG-a zloupotrebio položaj


U kratkom dokumentu objavljenom u utorak, istražitelji Državnog sekretarijata su objavili da je Kenet Tomlinson, predsedavajući BBG-a (Brodcasting Board of Governers), nadzornog tela američke vlade za radio-televizijske programe namenjene inostranstvu – među kojima je i Glas Amerike, zloupotrebio službeni položaj.

U izveštaju se navodi da je Tomlinson, koji je na taj položaj postavljen po političkoj osnovi, koristio državnu kancelariju za svoje privatne poslove, kao i da je nepropisno zaposlio jednog prijatelja, prema ugovoru vrednom 250 hiljada dolara.

Dalje se ukazuje da nema osnova za krivično gonjenje, ali se dodaje da će biti pokrenuta građanska parnica u vezi sa tim ugovorom. Kenet Tomlinson je, u pismenoj formi, saopštio da veruje da je cela istraga politički motivisana, usled partijskih podela unutar BBG-a.

On je istovremeno ukazao da je ponosan zbog svega što je postigao u interesu američkih radio-televizijskih programa za inostranstvo. Inače, predsednik Buš je Senatu uputio Tomlinsonovu ponovnu nominaciju za položaj predsednika BBG-a.

Međutim, 3 člana kongresa iz redova Demokratske stranke, koji su i zahtevali istragu, uputili su predsedniku pismo u kome zahtevaju da Tomlinson bude uklonjen sa položaja predsedavajućeg BBG-a.

Inače, Tomlinson je prošle godine podneo ostavku na položaj u Korporaciji za javne radio-televizijske programe, pošto je u drugoj istrazi utvrđeno da se tokom tog madata ogrešio o propise na osnovu kojih su javni programi zaštićeni od političkih uticaja.

XS
SM
MD
LG