Linkovi

Crna Gora ukinula obavezno služenje vojnog roka


Crna Gora je danas ukinula obavezno služenje vojnog roka i vojska će ubuduće biti potpuno profesionalna, saopštio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović. Crna Gora danas je uputila i zahtjev za prijem u Partnerstvo za mir.

Crnogorski predsjednik je rekao da je odluku o ukidanju redovnog vojnog roka i potpunoj profesionalizaciji vojske donio nakon konsultacija sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, koji obavlja i funkciju ministra odbrane, i načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore Jovanom Lakčevićem.

“Od danas se neće služiti vojska Crne Gore, već će se u njoj zapošljavati. Mladi u Crnoj Gori će ubuduće umjesto vremena provedenog u vojsci moći da nastave školovanje, radno se angažuju ili se posvete drugim korisnim aktivnostima”, kazao je Vujanović.

Crnogorski predsjednik je uvjeren da će uslovi rada i plate profesionalnih vojnika biti snažan motiv za ovu profesiju i da će oni odgovorno i savjesno obavljati povjerene poslove.

“Kada se ima u vidu da su neke jedinice i komande rasformirane, a formirani novi sastavi primjereni NATO standardima, možemo konstatovati respektabilan nivo reforme naše vojske”, kazao je Vujanović.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore general-potpukovnik Jovan Lakčević istovremeno je najavio da će svi regruti koji su u vojsci biti vraćeni kućama do 5. septembra.

Lakčević je rekao i da će vojska imati 2,5 hiljada pripadnika što je u skladu sa “strateškim opredjeljenjima Crne Gore i sa finansijskom održivošću projekta Vojske Crne Gore”.

Upućen zahtjev za prijem u Partnerstvo za mir

Crnogorski šef diplomatije Miodrag Vlahović uputio je, u ime Vlade Crne Gore, pismo generalnom sekretaru NATO-a Jap de Hop Sheferu sa zahtjevom za prijem Crne Gore u Partnerstvo za mir.

On je u pismu naveo da je Crna Gora odlučna da ispuni obaveze koje proističu iz Povelje Ujedinjenih nacija, Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Helsinškog završnog akta, kao i međunarodnih sporazuma o razoružanju i kontroli naoružanja.

XS
SM
MD
LG