Linkovi

Povećan broj radikalnih islamskih organizacija u regionu severnog Kavkaza


Ruske vlasti su u više navrata rekle da je nasilje u Čečeniji završeno. Iako u tom delu Rusije više nema vojnih aktivnosti, a situacija je u glavnom pod kontrolom Moskve, stalno stižu izveštaji o sukobima u drugim, susednim oblastima.

Ruske specijalne jedince su proteklih meseci zabeležile nekoliko važnih uspeha u Čečeniji, a sve je kulminiralo 9. jula, kada je u Ingušetiji ubijen Šamil Basajev, najpoznatiji vođa pobunjenika. Samo tri nedelje ranije, ruske specijalne jedinice ubile su Abdula-Halima Saidulajeva, koji je smatran naslednikom Aslana Mashadova, nekadašnjeg predsednika Čečenije. Te akcije su obezglavile pobunjenike, ali još nije jasno da li će dovesti i do prestanka nasilja u tom regionu.

Iako Moskva ne smatra Hamas i Hezbolah terorističkim organizacijama, ruski predsednik Vladimir Putin je, u više navrata, rekao da je islamski ekstremizam glavni uzrok nestabilnosti u Čečeniji i često ukazivao na veze čečenskih pobunjenika i Al Kaide. Aleksander Verhovski, direktor moskovske istraživačke organizacije SOVA, napominje da, uprkos tome što su separatisti u Čečeniji potisnuti, radikalne islamske oprganizacije bujaju na okolnim teritorijama i imaju sve više pristalica.

“Islam je u ozbiljnoj krizi, a lokalni imami su ponekad potpuno nepismeni. Nisu u stanju da odgovore na neka pitanja znatiželjnih mladih ljudi, pa se oni onda okreću drugim ličnostima od autoriteta, koje često imaju radikalna gledišta”, kaže Verhovski.

Prema različitim procenama, u Rusiji živi oko 20 miliona muslimana. Desetine njih okupljaju se svake nedelje u moskovskoj Istorijskoj džamiji. Imam Rufat-Ahmet Žanuf smatra da za porast islamskog fundamentalizma u Rusiji ne treba kriviti čečenske pobunjenike, već tamošnje lokalne vlasti.

“U Moskvi i drugim velikim gradovima sa muslimanima se prilično dobro postupa. Ali u drugim oblastima, oni mogu biti suočeni sa velikim problemima – da im se zabrani da grade džamiju ili da ih lokalne vlasti proganjaju. Sve se to događa. To se, naravno, odražava i na jačanje raznih radikalnih organizacija”, kaže imam Žanuf.

Mladi muslimani su mete radialnih organizacija. Većina analitičara smatra da Rusija mora više da podržava umerene islamiste, kako bi smanjila šanse da mladi pristupe radikalnim krugovima. Ilan Berman je potpredsednik vašingtonskog Saveta za američku spoljnu politiku.

“Predsednik Putin je umanjio mogućnost raznih regiona, oblasti I pokrajina u Rusiji da utiču na rasprave o spoljnoj i unutrašnjoj politici. To je veoma značajno pošto se na taj način stvara ideološki rascep, posebno među muslimanskim stanovništvom u Rusiji, koje ionako nije dovoljno zastupljeno. Međutim, to je stanovništvo sa najvećim priraštajem. Jedina zajednica koja se povećava su muslimani.”

Ilan Berman upozorava da Moskva rizikuje da marginalizuje i razljuti muslimane u Rusiji. On ukazuje da su zemlje poput Uzbekistana, Tadžikistana i nekih drugih država centralne Azije, uspele da se suprotstave radikalima na taj način što su podržale umerene islamske vođe.

XS
SM
MD
LG