Linkovi

Globalno zagrevanje ugrožava živi svet na Aljasci


Mada je rasprava u vezi sa opsegom i uticajem globalnog zagrevanja u svetu još u toku, mnogi naučnici već su uvereni da globalno zagrevanje ima dalekosežne posledice na Arktik i pod-arktičke oblasti.

Glečeri se tope sve brže, a biljne i životinjske vrste koje žive u tim krajevima sada su u opasnosti. Posledice globalnog zagrevanja mogle bi da dovedu do dramatičnih promena širom svijeta. Svojedobno je prednja strana glečera bila u blizini centraza posetioce koji je izgrađen pre 20-tak godina. Ovo što sada vidimo pred Centrom su samo mali ostaci, a sam glečer je oko 2 i po kilometra udaljen, objašnjava biolog Džef Velker.

Vidljivi su i drugi znaci povećanja temperature na prostorima Aljaske, kaže ekolog Sju Mauger:

«Ustanovili smo da se temperatura vode u rekama i potocima povećavaju, da su dani topliji, da je tlo toplije i da su temperature sve veće nego ranije, kaže Mauger.»

Ekolog Ed Berg iz državne agencije za zaštitu prirode neke od vidljivih promena pokušava da stavi u istorijskih kontekst.

«Tokom poslednjih nekoliko decenija ova močvara se isušila. To je zaista tipičan primer isušivanja močvarnog zemljišta u ovim područjima usled povećanja temperature. Isušivanje je potpuna promena u odnosu na 13 hiljada godina poprilične vlage.»

Naučnici sa Aljakse ne samo što dokumentuju povećanje temperature na zemlji, već takođe svojim nalazima upozoravaju i da bi se zbog uticaja globalnog zagreavanja, koje se ipak najviše oseća u osetljivom arktičkom i pod-arktičkom ekosistemu, život na Zemlji mogao dramatično promeniti. Ed Berg ističe da insekti koji žive pod korom drveća nisu zaslužni za pustošenje šuma na Aljasci i Kanadi, nego da je stvarni krivac globalno zagreavanje.

«Od 1987. imali smo 11 uzastopnih godina mnogo toplija leta, što je bez presedana u prethodnih 250 godina. Veće temperature pogodovale razmožavanju tih insekata i njihovom teritorijalnom širenju, kaže Berg.

Lososima, jednom od simbola Aljaske, takođe prete paraziti koji se razmnožavaju u toplijim vodama.

“Predviđamo da će se temperatura vazduha na Alljasci povećati čak do pet stepeni Celizijusa. Ako bi se temperatura vode povećala proporcionalno ribe iz ovdašnjih voda biće značajno ugrožene», kaže Sju Mauger.

Kako temperature na Aljasci budu rasle neke životinjske i biljne vrste će se prilagoditi, a nekim - kao što su polarni medvedi - preti istrjebljenje. No to nije sve. Profesor Velker kaže da rast temperature takođe znači i više energije u atmosferi, što može izazivati češće vremenske nepogode u svim delovima sveta.

«Klimatske promene prate i druge neoubičajene pojave. Primera radi, sada imamo veoma čvrst dokaz da zagrevanje okeana širom zemlje rezultira formiranjem brojnih i snažnijih uragana, kaže Velker.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG