Linkovi

Livni: Rezolucija SB UN 1701 treba da bude što pre primenjena


Izraelska ministarka inostranih poslova Cipi Livni ocenila je da rezolucija SB UN 1701 o okončanju konflikta Izraela i Hezbolaha u Libanu, treba da bude primenjena što pre, kako bi u toj zemlji mogla da započne «nova era». Livni se u Rimu sastala sa svojim italijanskim kolegom Masimom D’Alemom, koji je potvrdio predanost Italije sprovodjenju rezolucije.

Izraelska ministarka spoljnih poslova Cipi Livni izjavila je da se ukazala mogućnost d se promene pravila igre u Libanu. Izrael i Liban nisu u sukobu, a interesi njihovih vlada su isti kao i interesi medjunarodne zajednice, ocenila je Livni.

«Dve nedelje posle usvajanja rezolucije 1701 u Savetu bezbednosti, potrebna je brza i puna primena te rezolucije… Verujem da su time odškrinuta vrata za početak jedne nove ere u Libanu.

Livni, koja je u Rimu govorila posle sastanka sa ministrom inostranih poslova Masimom Dalemom, kaže da Izrael želi da pomogne medjunarodnoj zajednici u primeni rezolucije UN. Ona dodaje da izraelski i libanski gradjani nisu jedini koji pomno prate razvoj situacije.

«Nas takodje posmatraju i ekstremisti koji žele da čitav region bude u plamenu, a ovo je takodje test odlučnosti medjunarodne zajednice».

Šef italijanske diplomatije izrazio je nadu da će rasporedjivanje medjunarodnih trupa na jugu Libana omogućiti da to područje ponovo postane deo suverenog Libana. D’Alema je podvukao italijansku predanost punoj primeni rezolucije, uključujući rasporedjivanje medjunarodnih snaga na jugu Libana kao i snažno angažovanje na političkom i humanitarnom frontu, i u obnovi zemlje.

Masimo D’Alema kaze da je Italija spremna da pruži svoj doprinos naporima da se razreši konflikt i započne novi period mira i saradnje u regionu. Italijanski ministar takodje je naveo da je uspeh medjunarodne inicijative u Libanu važan da bi se obnovio kredibilitet medjunarodne zajednice. Ako se taj kredibilitet stekne na terenu, to će pomoći u potrazi za rešenjima konflikta na Bliskom istoku i garantovati Izraelu bezbednost na koju ima pravo, istakao je D’Alema.

Italija je saopstila da je spremna da predvodi mirovnu misiju i do sada je obećala najveći kontingent vojnika za medjunarodne snage – ponudivši da pošalje 3000 svojih vojnika. Italijanski premijer Romano Prodi danas je saopštio da je Italija «dobila blagoslov SAD da predvodi snage UN».

XS
SM
MD
LG