Linkovi

Američki general tvrdi da iranske snage obučavaju i opremaju pobunjenike u Iraku


Visoki zvaničnik američke vojske tvrdi da su se pripadnici iranskih snaga infiltrirali u Irak gde obučavaju i opremaju šiitske ekstremiste i podstiču njihovu pobunu. Dopisnik Glasa Amerike iz Pentagona, Al Pesin, navodi da su saopštenii detaljniji podaci o, kako je rečeno, ulozi Irana u podsticaju nasilja u Iraku.

Američki funkcioneri često kritikuju Iran zbog podrške iračkim šiitskim ekstremistima. Medjutim, zvaničnici SAD su ranije odbijali da kažu da li ta podrška obuhvata i delovanje iranskih snaga na iračkoj teritoriji. Na konferenciji za novinare, brigadni general Majkl Barbero je to direktno povezao.

“Video sam izveštaje o njihovom angažovanju i prisustvu iranskog vojnog osoblja koje obučava teroriste i ekstremističke grupe.”

Gerenal Barbero, operativac u štabu američke vojne komande, takodje je rekao da Iran obezbedjuje tehnologiju da bi pomogao iračkim pobunjenicma da izrade efikasnije “improvizovane eksplozivne naprave”.

“Nepobitna je činjenica da je Iran odgovoran za obuku, finansiranje i obezbedjenje opreme nekim šiitskim ekstremnim grupama, kao i za snabdevanje modernijom tehnologijom za izradu improvizovanih eksplozivnih naprava. Imamo jasne dokaze o tome.”

Bombe su najefikasnije oružje pobunjenika. U bombaškim napadima poginule su hiljade civila iviše od polovine od 2500 američkih vojnika u Iraku. General Barbero rekao je da se koalicione snage U Iraku nisu direktno suočile sa iranskim vojnicima, ali nije pružio detalje o broju ili specifičnim dužnostima Iranaca.

Upitan šta američke snage čine da bi sprečile iranski uticaj u Iraku, on je rekao da je reč uglavnom o političkom izazovu, ali da vojska može da učini najmanje jednu stvar.

”Vojska u svojim operacijama neutralizacije šiitskih ekstremnih organizacija snažno će se angažovati i u odstranjivanju iranskog mešanja u unutrašnja pitanja suverenog Iraka.”

Gerenal Barbero je takodje kritikovao Siriju zbog toga što je dozvolila da sa njene teritorije u Irak stižu borci i namirnice, ali nije rekao da su sirijske trupe prisutne u Iraku. Barbero je naveo da koalicija saradjuje sa novom iračkom vladom kako bi se unapredila bezbednosna situacija duž svih iračkih granica.

Barbero je takodje govorio i o odluci da se aktiviraju 2500 američkih marinaca iz rezervnog sastava, radi angažmana u Iraku i Avganistanu. Kazao je da će se njihovim dolaskom omogućiti da komandanti obave popunu jednog broja specijalizovanih jedinica koje su angažovane na dva fronta. Barbero je objasnio da će svi pozvani na dužnost imati sedam godina kombinovanog vojnog roka aktivne i rezervne dužnosti, za koju su se ranije dobrovoljno prijavili.

Nastavljeno suđenje Sadamu Huseinu

Pripadnica kurdske manjine u Iraku, u nastavku suđenja Sadamu Huseinu za zločine protiv čovečnosti, opisala je napade hemijskim oružjem na svoje selo pre gotovo dve decenije.

Kurdska svedočenja o napadima bojnim otrovima i drugim surovim akcijama Sadamove vlade, ispunila su prva dva dana suđenja koje je počelo u ponedeljak.

Sadam i šest njegovih saučesnika, optuženi su za zločine počinjene tokom takozvane Operacije «Anfal», 1987. i ’98, kada su prema tvrdnji tužilaca razorene hiljade kurdskih sela i pobijeno više od 180 hiljada muškaraca, žena i dece.

XS
SM
MD
LG