Linkovi

Naš Sunčev sistem uskoro bi mogao da dobije nove planete


Naš Sunčev sistem uskoro bi mogao da dobije nove planete, ali bi to bila samo posledica izmene definicije tih svemirskih tela. Ova promena je kontroverzna, ali bi mogla da znači da će, ukoliko je usvoji Medjunarodna astronomska unija, Sunčev system, imati 12 ili čak i više planeta.

Daleki Pluton, poslednja “zvanična” planeta, zadržao bi svoj status. Astronomi su godinama želeli da Plutonu oduzmu status planete zato što se o u mnogome razlikuje od ostalih priznatih planeta. Njegova orbita je nagnuta pod velikim uglom, a sastoji se uglavnom od zamrznutih gasova i tečnosti, za razliku od stenovitih planeta, poput Zemlje i gasovitih džinova, poput Saturna i Jupitera. Medjutim, po novoj definiciji koja je predložena Medjunarodnoj astronomskoj uniji, čije zasedanje je u toku u Pragu, Pluton bi zadržao svoj status a Sunčev sistem bi dobio još tri nove planete. To su - Plutonov pratilac Haron, asteroid Ceres i telo otkriveno tek prošle godine, još udaljenije od Plutona, za sada bez imena, pod oznakom UB 313. Ričard Binzel, sa Masačusetskog tehnološkog instituta je član komiteta astronomske unije za definiciju planeta, kaže da je izmena neophodna zavaljujući savremenoj tehnologiji osmatranja svemira.

“Znamo da iza Neptuna, u stvari iza Plutona - u takozvanom Kajperovom pojasu, postoji na hiljade tela. To je zapravo treća regija našeg Sunčevog sistema gde postoje mnoga tela poput Plutona koja tek čekaju da budu otkrivena.”


Klasična definicija planete je da je to svako telo koje kruži oko zvezde, a samo nije zvezda. Medjutim, ta široka definicija uključila bi i mnoge asteroide i manja tela. Nova definicija je mnogo restriktivnija - ona uklljučuje samo tela koja kruže oko zvezde, a imaju dovoljnu silu gravitacije da se oblikuju u sfere. Ona takodje isključuje mesece planeta. Prema toj definiciji, Haron bi bio uključen u planete pošto on zapravo nije Plutonov mesec, kao što se nekada mislilo. Medjutim, priznajući činjenicu da su Pluton, UB 313 i druga slična tela različiti po sastavu i da imaju nagnutu orbitu, nove planete bi bile nazvane Plutonima. Ipak, ova promena je kontroverzna. Skot Šeperd astronom u Karnegijevoj instituciji u Vašingtonu, tvrdi da Plutoni ne bi trebalo da budu smatrani planetama zato što njihove orbite nisu nezavisne već su vezane za orbitu Neptuna.

“Pluton, UB 313 i hiljade drugih tela u Kajperovom pojasu trebalo bi da budu grupisani zajedno. Ja bih ih jednostavno označio kao treći domen Sunčevog sistema, a ne kao planete.”

Astronom koji je prošle godine otkrio UB 313, Majkl Braun, sa Kalifornijskog tehnološkog instituta, smatra da i veličinu pojedinih tela treba uzeti u obzir i zalaže se za kompromisni stav. On tvrdi da bi Pluton, koji je dugo buo smatran za planetu, trebalo da zadrži taj status, dok bi sva tela veća od Plutona takodje trebalo priznati kao planete. Pošto je to slučaj sa njegovim otkrićem - UB 313 bi ušao medju planete. Nova definicija planete mora da bude odobrena od strane većine članova Medjunarodne astronomske unije, koja broji gotovo dve i po hiljade astronoma iz 75 zemalja.


XS
SM
MD
LG