Linkovi

General Fraj tvrdi da u Iraku nema građanskog rata


General Fraj je sa novinarima u Pentagonu razgovarao putem video linka. Zamenik komandanta multinacionalnih snaga u Iraku, general Robert Fraj rekao je da nedavni porast sektaškog nasilja u zemlji, ne znači da se Irak sunovratio u građanski rat.

«Nismo u situaciji građanskog rata. Mislim da, kolektivno, imamo mnogo iskustva i da znamo kako građanski rat izgleda. Ja znam kako građanski rat izgleda iz balkanskog i afričkih primera. Takođe znam i kako zgleda sektaško nasilje - iz ličnog iskustva tokom višegodišnje službe u Severnoj Irskoj. Meni se čini da se, u ovom trenutku, u Iraku više suočavamo sa elementima sektaških sukoba.»

General Fraj smatra da centralna iračka vlada funkcioniše i da su joj državne snage bezbednosti lojalne. Vladini zvaničnici u Bagdadu, saopštili su da je skoro 3.500 Iračana poginulo u nasilju prošlog meseca, što je najveći broj civilnih žrtava otkako je počela koaliciona invazija u Martu 2003. Međutim, iako nije ponudio konkretnu statistiku, general Fraj je rekao da je nivo sektaškog nasilja značajno opao otkako je u Bagdadu povećan broj koalicionih vojnika i intenzivirane operacije sprečavanja sukoba šiita i sunita. Britanski general je dodao i da nova iračka vlada čini velike napore da se razlike između šiita i sunita prevaziđu.

«Rešenje je u pomirenju koje samo Iračani mogu da realizuju, a taj proces je sada u toku. Način da se situacija popravi je da Iračani uoče međusobne razlike i da ih ubuduće prevazilaze u političkom
procesu.»

General Fraj je optužio vladu u Teheranu za podstrekivanje sektaškog nasilja u Iraku. Rekao je da Iran obezbeđuje oružje, novac i da verovatno obučava pobunjenike koji deluju u Iraku.

XS
SM
MD
LG