Linkovi

Lista filmova čiji su glavni likovi treneri, nastavnici i mentori


Na petom mestu nalazi se savremena verzija klasika iz 1974 “Zatvorski krug” o dvojici trenera američkog fudbala.Bert Rejnolds, zvezda originalnog filma, vraća se u rimejku, ali je svoju ulogu ustupio komičaru Adamu Sendleru, dok je sam preuzeo ulogu Nejta Skarboroa.

Zajedno, oni sastavljaju tim zatvorenika koji se takmiči sa čuvarima, I treniraju ih da pobede u utakmici “nameštenoj” za sasvim drugi ishod. Ovaj tim neočekivanih saigrača ujedinjuje se kada saznaje da igra protiv zatvorskih čuvara. Dvojica trenera obećavaju zatvorenicima šansu da se osvete zbog lošeg tretmana u gruboj igri u kojoj je sve dozvoljeno.

Na četvrtom mestu je inspirativni film “Put mirnog ratnika”, . Zasnovan na autobiografskom romanu Dena Milmana - “Put mirnog ratnika”, film prati profesionalnog gimnastičara koji zabavu nalazi na sasvim neočekivanom mestu – jednoj benzinskoj pumpi. Scott Mechlowicz glumi Milmena, gimnastičara koji je nadomak kvalifikacija za Olimpijske igre ali ga muče noćne more o strahovitoj povredi. Jedne besane noći, on odlazi da džogira u tri sata noću, i naleće na staromodnu TEXACO benzinsku pumpu i čoveka kome daje nadimak Sokrat. Ispostavlja se da Sokrat ima sopstvenu filozofiju o potrebi da se oslobodimo starog načina razmišljanja, što nije uvek lako. Pomoću nekonvencionalnih metoda, Sokrat uči Dena kako da “ u potpunosti živi u sadašnjem trenutku”.

Na trećem mestu Sinemanija liste je “The Bad News Bears”. Nakon što je glumio pijanicu prljavog jezika u filmu “Bad Santa”, Billy Bob Thornton glumi podjednako neprikladnog trenera u bejzbolu.

U rimejku filma iz 1976. Tornton glumi trenera Batermejkera koji predvodi film mladih autsajdera I uči ih mudre stvari o sportu koji predstavlja nacionalnu razonodu. Buttermaker, koga jedna energična majka ubedi da trenira tim beznadežnih nespretnjakovića, malodušno se prihvata tog posla ali se I sam menja. Ova savremena verzija šarmantnog hita iz 70-ih stoga je zauzela treće mesto naše liste.


Ako vam je dosta grubih sportova, naredni film bavi se sasvim drugačijom aktivnošću. “P.r.e.s.t.i.d.i.g.i.t.a.t.i.o.n.”…takmičenjem u spelovanju. 'Akeelah and the Bee,' je priča o mladoj Crnkinji iz siromašne četvrti talentovanoj za spelovanje zbog čega stiže čak do nacioanlnog takmičenja u spelingu – takozvanog “Spelling Bee”. Profesor Kalifornijskog univerziteta, koga glumi Lorens Fišburn, odlučuje da je priprema za takmičenje, a film prati Akili dok postepeno osvaja poštovanje drugih zbog svojih izuzetnih talenata. Fišburn glumi strogog ali privrženog profesora koji u Akilinom životu predstavlja zamenu za pravog oca. Ovaj film pokazuje da treneri ne postoje samo u sportu I zato se “Akeelah and the Bee’ nalazi na drugom mestu naše liste.

A trener br. 1 po oceni kritičara Sinemanije je trener Karter u istoimenom filmu (Coach Carter) sa Semjuelom L. Džeksonom u glavnoj ulozi. Inspirisan istinitim dogadjajima, “Coach Carter” je priča o srednjoškolskom košarakškom treneru Kenu Karteru. Karter dobija pohvale ali I kritike nakon što kazni sedenjem na klupi svoj do tada neporaženi tim zbog loših ocena u školi.

Dok nastoji da poduči mlade igrače da svoju budućnost ne smeju da baziraju samo na košarci, on uskoro uvidja da njegov uticaj na njih prevazilazi granice sporta. Reditelj Tomas Karter je uloge podario pravim košarkašima, pa je tako Semjuel L Džekson trenirao pravi košarakaški tim. Ovaj inspirativni sportski film i njegov trener doprineli su tome da “Coach Carter” dospe na čelo naše liste najboljih filmova o trenerimai mentorima.


XS
SM
MD
LG