Linkovi

Crna Gora: Određeni ambasadori u zemljama bivše Jugoslavije


Ukoliko na predstojećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori pobjedi koalicija DPS-SDP i ukoliko zemlje domaćini odluče da im izdaju agreman, već se zna ko će biti crnogorski ambasadori u državama bivše SFRJ.

U vladajućoj koaliciji Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije postignut je dogovor o budućim ambasadorima Crne Gore u zemljama bivše Jugoslavije.

Bivši ministri inostranih poslova Crne Gore Branko Lukovac i Branko Perović biće crnogorski ambasadori u Hrvatskoj i Sloveniji. Abasador u Sarajevu biće doskorašnji ambasador Srbije i Crne Gore u Poljskoj Ramiz Bašić, a u Skoplju direktor Budvanske rivijere Duško Lalićević.

Ranije je objavljeno da će prvi crnogorski ambasador u Beogradu biti gradonačelnik Bara Anka Vojvodić.

Dogovor o naimenovanjima diplomata postignut je zbog izuzetne važnosti koju Podgorica pridaje odnosima sa bivšim jugoslovenskim republikama.

Navodi se da je da su do realizacije potrebne dvije etape - pobjeda koalicije DPS-SDP na izborima 10 septembra i odluka zemalja da izdaju agreman crnogorskim diplomatama.

No, predsjednik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović ubijeđen je da koalicija Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije neće osvojiti apsolutnu vlast na izborima i poručio da ta stranka neće praviti nikakve postizborne saveze sa tom koalicijom.

“Odbacujem mogućnost da DPS i SDP ponovo osvoje apsolutnu vlast”, rekao je Bulatović. On je kazao da bi ponovna apsolutna vlast DPS i SDP imala pogubne posljedice za Crnu Goru i njene građane u svim aspektima.

On je rekao da se teze da će SNP, poslije izbora, ući u vladu sa DPS i SDP plasiraju »iz tajnih kanala sa ciljem da se nanese šteta opoziciji«.

XS
SM
MD
LG