Linkovi

Danijel Server: Ukoliko bi došlo do podele Kosova, bojim se da bi moglo da izbije nasilje


Da li je ideja o eventualnoj podeli Kosova u direktnoj suprotnosti sa dosadašnjom zvaničnom pregovaračkom pozicijom i strategijom Beograda, upitali smo direktora Balkanske inicijative u Američkom institutu za mir, Danijela Servera.

SERVER: Mislim da je Beograd od samog početka smatrao podelu Kosova rezervnim planom i nastoji da vertikalno integriše Srbe na Kosovu sa političko-ekonomskom strukturom Srbije, odnosno da Srbi na Kosovu dobiju svoje opštine putem decentralizacije, što ustvari nagoveštava podelu. Stoga ne vidim ništa novo u izjavi koju je navodno dala Sanda Rašković-Ivić. To je jasno već duže vremena.

GLAS AMERIKE: Predsednik Buš želi da Irak ostane jedinstvena država, mada su Kurdi na severu odvojeni i praktično nezavisni, ali de jure nisu. Da li bi kurdski scenario mogao da se primeni i na Kosovo?

SERVER: O takvom scenariju bi morali da pregovaraju Srbi i kosovski Albanci. Ali, kao što znate, Kurdi imaju svoju vojsku i kontrolišu svoju granicu. Jedina stvar koju nemaju jeste mesto u Ujedinjenim nacijama. Čak i kurdski sudski sistem nije u skladu sa saveznim iračkim sistemom, što je odredjeno ustavom. Ne verujem da bi Beograd želeo takav aranžman. Medjutim, ono što bi u odnosima Beograda i Prištine trebalo odstraniti jesu nejasni stavovi i solucije koji još više komplikuju moguća rešenja. A jedno od glavnih pitanja koje bi trebalo rešiti jeste suvernitet. Suverenitet je sada u rukama UN i NATO-a i postavlja se pitanje kome će ga oni prepustiti. Da li će to biti Beograd, Priština, ili će on biti podeljen, a u tom slušaju biste morali da podelite i samu teritoriju.

GLAS AMERIKE: Da li bi i Kontakt grupa trebalo da uzme u razmatranje mogućnost podele Kosova?

SERVER: Ukoliko bi došlo do podele Kosova, bojim se da bi moglo da izbije nasilje, koje bi uzrokovali uglavnom Albnci zbog nezadovoljstva takvim rešenjem dok bi njihovi eksremni elementi možda nastojali da etnički očiste Srbe južno od Ibra. Drugo, podela ne bi bila prihvatljiva ni samim Srbima, jer se neke od najvažnijih srpskih crkava i svetinja nalaze tamo gde uglavnom žive Albanci. Ne znam kako bi se to prilagodilo i nisam siguran da bi podela bila u interesu kosovskih Srba ili Srpske pravoslavne crkve. Podela nije novi predlog, već je u opticaju izvesno vreme, i mislim da je sasvim suprotna srpskim interesima.

GLAS AMERIKE: Beograd se takodje opire skorom i nefleksibilnom roku za okončanje pregovora o budućem statusu Kosova i dovodi u pitanje razloge takve žurbe?

SERVER: Beograd bi želeo da odloži ishod razgovora o budućem statusu za narednih 20 godina, što je javno saopšteno. Medjutim, činjenica je da je medjunarodna zajednica odlučila da završi te pregovore do kraje ove godine, ili početkom iduće. Kao što znate, na Kosovu imate oko 2 miliona Albanaca, koji žele rešenje tog pitanja da bi znali u kojoj zemlji žive, a ne da budu u pomalo kolonijalnoj situaciji. Sadašnja nerešena situacija u velikoj meri otežava razgovore Srbije o ulasku u EU i njen ekonomski prosperitet.

XS
SM
MD
LG