Linkovi

Održan parastos deci ubijenoj u Goraždevcu


U Goraždevcu kod Peći danas je održan parastos povodom trogodišnjice od zločina kada su, još nepoznati napadači, hicima iz automatskog oružja ubili dvoje, a ranili četvoro sprske dece dok su se kupali na reci Bistrici.

Milan Jovović, stric ubijenog Ivana Jovovića, zatražio je u ime rodbine da se pronađu počinioci tog zločina. On je podsetio na javno obećanje tadašnjeg komesara UNMIK policije Štefana Felera da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi pronašao ubice dece". On je dodao i da nagrada od milion EUR za pronalazak ubica koju je ponudio UNMIK nije pomogla da se i posle tri godine otkriju odgovorni za ubistvo Panta Dakića i Ivana Jovovića i ranjavanje Dragane Srbljak, Marka Bogićevića, Bogdana Bukumirovića i Đorđa Ugrenovića.

Jovović je još jednom zahvalio bivšem premijeru Srbije Zoranu Živkoviću zbog prisustva sahrani i izrazio nezadovoljstvo što u Goraždevcu na parastosu nije bilo nikoga od predstavnika srpskih vlasti.

Parastosu ubijenoj deci u Goraždevcu prisustvovali su lider Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković i predstavnici Srpske liste za Kosovo Ranđel Nojkić i Oliver Ivanović.

Tadić: Položaj Srba suštinski se ne poboljšava

Povodom treće godišnjice ubistva dva srpska dečaka u Goraždevcu, predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je lidere kosovskih Albanaca da učine nešto protiv zločinaca i ekstremista u svojim redovima kako bi se prekinulo sa sve učestalijim ubistvima, zastrašivanjima, paljenjem kuća i uništavanjem imovine Srba na Kosovu. Položaj Srba suštinski se ne poboljšava, a sada im je više nego ikada potrebna lična sloboda, sigurnost za život porodice i zaštita imovine, kaže se u saopštenju predsednika Srbije. Tadić je oenio da međunarodna zajednica, UNMIK i privremene kosovske institucije nisu učinile ništa da ubistvo dece u Goraždevcu bude rasvetljeno i da ono dokazuje da na Kosovu nisu ispunjeni standardi.

XS
SM
MD
LG