Linkovi

Enron i WorldCom primeri korupcije u poslovnom svetu


Međutim, stručnjaci tvrde da je korupcija vrlo učestala i mnogo manje senzacionalna pojava u svetu biznisa, posebno onog korporativnog.

Američka kompanija Enron, koja je trgovala energentima, tokom 2000. je prijavila zaradu od preko 100 milijardi dolara. Kada je ta firma bankrotirala, samo godinu dana kasnije, finansijski svet je bio zgranut. Zaposleni su ostali bez radnih mesta i penzija, dok su neki od investitora izgubili celokupnu životnu ušteđevinu.

Slučaj Enron je ušao u anale kao najveće bakrotstvo u istoriji SAD. Glavni direktori Enrona kasnije su osuđeni zbog nepoštenog načina na koji je vršen obračun u kompaniji, kao i zbog toga što su pokušavali da prikriju na stotine miliona dolara u finansijskim obavezama firme. Posle toga se dogodio WorldCom – ta telekomunikaciona firma bila je jedna od najuticajnih u svetu. Međutim, istraga koju je 2002. sprovela američka Komisija za berzansko tržište i hartije od vrednosti pokazala je da su direktori te korporacije lažno uveličali vrednost kompanije za čak 11 milijardi dolara. Posle toga je izbila cela serija sličnih skandala, poput onoga u kome su otkrivena raskalašna razbacivanja jednog od direktora multinacionalne korporacije “Tyco International”, kao i afera oko nedozvoljene trgovine berzanskim akcijama zbog koje je na zatvorsku kaznu osuđena Marta Stjuart, poznata TV ličnost.

Rezultat svih tih zloupotreba bilo je uvođenje novih računovodstvenih pravila. Međutim, Vendel Rols iz vašingtonskog Centra za javni integritet ukazuje da poslovna korupcija nije novost.

“To postoji već 150 godina. Rokefeleri, Vanderbilti i Džej Pi Morgani i njima slični širom sveta – sve su oni to radili krajem XIX i početkom XX veka. Pravili su ogromne profite, pa su ih zato i prozvali grofovima-pljačkašima.”

Kimberli Eliot, autor knjige o korupciji u svetskoj privredi, naglašava da su poslovne zloupotrebe prisutne širom sveta.

“Neke od evropskih zemalja su svojim kompanijama davale poreske olakšice, na sredstva koja su te firme koristile za podmićivanje. To je, šta više, bio prirodan način poslovanja. Naravno, to više nije dozvoljeno.”

Bankar Vang Šuebing, nekad hvaljen kao lider u modernizaciji Kine, osuđen je 2003. godine za primanje mita i skupih poklona, koje je primao u njujorškoj kancelariji Kineske banke. Osuđen je na 12 godina zatvora i novčanu kaznu od 20 miliona dolara.

Ove godine, prvi čovjek južnokorejske autoindustrije Hyundai Čung Mong-ku uhapšen je zbog pronevere više miliona dolara. allegedly embezzling millions of dollars. Iako analitičari smatraju da nema načina da se proceni tačna šteta koju korupcija nanosi, Kimberli Eliot veruje da je njen uticaj na društvo poguban.

«To vrlo jasno možete da vidite u siromašnim zemljama gde bolesni ne dobijaju lekove, pošto su medikamenti preusmeravaju na crno tržište. To se vidi i u slučajevima fabrika koje su podignute ali nikada nisu puštene u pogon, pošto za njima nije bilo potrebe.»

Efekti korupcije su različiti ali jednako pogubni i za zemlje u razvoju. Venedel Roulz Rols iz vašingtonskog Centra za javni integritet kaže.

"Korporativna korupcija povećava cene i utiče na slabiju efikansost. Corporativna korupcija umanjuje vrednost akcija, umanujuje istovremeno i vrednost penzija. Corporativna korupcija znači i manji profit jer se dosta novca potroši na advokatske usluge kako bi se izbegle zakonske sankcije."

"Ovi korporativni skandali, poput Enrona i Tycoa – svi su doprineli padu vrednosti akcija na berzma".

Kaže profesor Merilendskog univerziteta, Peter Morici, koji takođe veruje da su reforme koje su usledile preterano rigorozne – bez obzira na loš uticaj tih skandala na tržište akcija. Moriki ukazuje kako su funkcioneri Enrona osuđeni na osnovu zakona koji su već bili na snazi pre nego što su zakonodavci u Americi usvojili zakon kojim je odgovornost direktora, članova odbora direktora i revizora povećana.

"Nema potrebe da pratimo svaki korak američkih računovođa tako što ćemo – kao što je trenutno slučaj – postaviti federalne revizore da im stoje nad glavom i prate svaki njihov korak", kaže profesor Moriki.

Vendel Rols, koji je dobitnik Pulicerove nagrade za novinarstvo, veruje da su potrebni oštriji zakoni, ali dodaje da je najbolji način za suzbijanje korupcije jeste da se o njoj javno govori.

«Morate da upaliti svetlo kako bi na čistinu isterali one koji pokušavaju da stvari rade na prečac i koji zaobilaze zakon, a državu treba javno prozivati na svakom nivou. Svi oni koji zarađuju preko tudjih leđa treba da podnesu račune kako prave novac, da se zna ko zbog toga pati i zašto.»

Analitičari ukazuju da je slučaj Enron-a pokazao da je veliki broj najuspešnijih američkih firmi, tokom naglog berzanskog uspona 1990-ih, mnogo manje pouzdan nego što se to mislilo. Jedan bivši federalni tužilac je naglasio da je izuzetno važno da se sve poslovne malverzacije iznesu u javnost i njihovi počinioci kazne, kako bi se povratilo poverenje investitora.

XS
SM
MD
LG