Linkovi

Osujećena teroristička zavera i američki izbori 


Da li bi teroristička zavera u Britaniji mogla da se odrazi na predstojeće kongresne izbore u Americi?

Dogadjaji u Britaniji ponovo su u žižu pažnje američke javnosti stavili opasnost od terorizma, dok američki predsednik Buš upozorava:

“Hapšenja osumnjičenih u Britaniji usledila su svega dva dana posle primarnih izbora u američkoj državi Konetikat na kojima je rak u Iraku bio odlučujuće pitanje.“

Politički novajlija Ned Lamont porazio je senatora Džozefa Libermana ubirajući poene zbog Libermanove podrške ratu u Iraku.

“Na tapetu jeste pitanje rata u Iraku ali isto tako i pitanje kakva smo mi zemlja. Narod je umoran od trošenja svih tih para u Iraku i želi da ponovo počne da investira u sopstvenu zemlju.”

Politički analitičari kažu da je Libermanov poraz znak da bi nezadovoljstvo javnosti zbog iračkog rata moglo pomoći Demokratskoj stranci da povrati kontrolu u oba doma američkog Kongresa koju je izgubila 1994. Medjutim, najnoviji dogadjaji u Britaniji pomažu Republikanskoj stranci da pažnju javnosti skrene sa Iraka na opasnost od terorizma. Potpredsednik Dik Čejni smatra da je Libermanov izborni poraz pokrenuo pitanje da li je Demokratska stranka u stanju da stane na čelo zemlje u opasnim vremenima. S tim stavom se slaže i portparol predsednika Buša, Toni Snou.

“Osama bin Landen je pre nekoliko godina rekao je jednostavno potrebno ne odustajati od terora jer je Zapad preslab da istraje. Rekao je da su Amerikanci slabi i da će ustuknuti.”

Demokrate su uzvratile protivnapadom optužujući republikance da terorizam koriste kao političko orudje. Vodja demokrata u Senatu, Heri Rid, izjavio je da upravo teroristička zavera u Britaniji ukazuje na potrebu da se promeni kurs u Iraku i američki resursi preusmere na zaštitu zemlje od terorističkih napada. Većim delom godine ankete javnog mnjenja pokazuju da po pitanju rata u Iraku, ekonomije i cena benzina Demokratska stranka uživa prednost u odnosu na Republikansku stranku dok se obe užurbano pripremaju za novembarske izbore. Ali ako terorizam postane centralna tema izborne kampanje, prednost bi mogla da bude na strani republikanaca, smatraju analitičari. Stoga mnogi predvidjaju da će u predizbornom kampanjom dominirati dve teme: demokrate će insistirati na Iraku, a republikanci na ratu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG