Linkovi

Danas vam predstavljamo film «Pursuit of Happiness»


U novom holivudskom filmu o «američkom snu», Vil Smit glumi beskućnika koji se bori da samostalno odgoji sina i pokrene svoju karijeru. On uspeva - ne samo u očinstvu već i biznisu, i osniva multimilionsku brokersku firmu.

Film je zasnovan na istinitoj priči o čoveku koji je odbio da poklekne pred životnim nedaćama. Kris Gardner je odrastao siromašan i bez oca. Pridružio se mornarici u potrazi za boljim životom, a početkom 80-ih obreo se u San Fancisku sa ženom i malim sinom.

«Pošto sam odrastao bez oca, meni je najvažnije bilo da, jednom kada i sam budem roditelj, moja deca imaju pravog oca.»

Gardner je dobio posao na berzi, ali se stvari nisu odvijale kako se nadao.

«Sve je krenulo nizbrdo. Deset meseci sam radio na Vol Stritu i tada sam upoznao čoveka koji mi je obećao bolji posao. Dao sam otkaz da bi se ispostavilo da je on otpušten. Tako sam ostao bez ičega, beba je bila mala i žena puna prekora.»

Gardner priča da je ubrzo potom njegov brak propao, a on završio na ulici.

«Moja bivša žena je odvela našeg sina, a ja sam se uselio u jedan pansion. Par meseci kasnije, vratila je dete meni i nestala. Pansion nije primao decu i sin i ja smo postali beskućnici. Ali meni je najvažnije bilo da budem sa njim».

Svoj uspon od života na ulicama San Franciska do finansijskog uspeha Kris Gardner je opisao u knjizi – «Potraga za srećom – duga šetnja do Vol Strita».

«Ta knjiga je priča o mom životu ali je zapravo priča o svima nama – nama koji smo imali svaku šansu i izgovor da podlegnemo svim mogućim negativnim stvarima - alkoholizmu, nasilju, zlostavljanju dece, nepismenosti, strahu... – ali smo odlučili da idemo drugim putem, da se otrgnemo od stereotipa našeg okruženja».

Ma koliko da je teško biti samohrani otac, Kris Gardner – inače Afroamerikanac -- dodaje da ga je upravo to motivisalo da ne odustaje.

«Posle godinu dana života na ulici, najzad smo pronašli smeštaj, ali bez struje jer nisam mogao da je plaćam. U jednom trenutku dok sam kupao sina pri svetlosti sveća – nisam znao da li da zaplačem, doživim slom, dignem ruke od svega... Duhovno sam bio sam na dnu, a onda je moj sinčić ustao u kadi i rekao «Tata, znaš šta? Ti si dobar tata.»

Bez iskustva, veza ili fakultetske diplome, Gardner je uspeo da dobije mesto pripravnika u jednoj brokerskoj firmi. Kada je položio ispit i dobio dozvolu za rad, znao je da će uspeti. Danas ima sopstvenu brokersku firmu u Čikagu. Njegov sada 25-godišnji sin, Kris Junior, ponosan je na dostignuća svog oca i srećan što će i drugi imati priliku da čuju njegovu priču, u filmu u kome Gardnere tumače Vil Smit i njegov sin, Džejden. Kris Gardner se nada da će njegova priča inspirisati druge.

«Pronadjite nešto što apsolutno volite da radite, nešto što vas inspiriše, tako da ne možete da dočekate novo jutro da biste se bavili time. Ako obavljate neki posao samo zato što to umete ili samo zato što dobro zaradjujete – vi ste rob. Morate biti srećni.»

Gardner kaže da ga je njegovo životno putovanje naučilo da za sve postoji razlog. Čak i teški izazovi, kako kaže, često nas pripremaju za veliki uspeh. Najvažnija pouka možda je spoznaja da u najtežim trenucima čovek uvek i jedino sam sebi može da pomogne.


XS
SM
MD
LG