Linkovi

Stanković traži hapšenje odgovornih za zločine nad Srbima 1995.


Snimci ubistava srpskih civila počinjenih u Krajini 1995. godine u akciji "Oluja" ali i drugi zločini počinjeni u ratovima na postoru bivše Jugoslavije i dalje su u centru pažnje javnosti.

Srpski ministar odbrane Zoran Stanković izjavio je da je proteklih godina Haškom tribunalu dostavljeno dovoljno dokaza o tim zločinima i zatražio da ratni komandant Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine Atif Dudaković i ostali odgovorni budu uhapšeni.

"Pravda je ponekad spora ali dostižna i nadam se da će u narednim periodu ipak odgovarati ti ljudi koji su povredili međunarodno humanitarno pravo", rekao je ministar Stanković.

Kao što je snimak zločina nad Srbima izazvao reakcije u regionu, tako je i regionalna saradnja pravosuđa pomogla srpskom Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene postupak za zločine počinjene nad mislimanskim stanovništvo u Zvorniku 1992. godine. Tako je Tužilaštvo podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv Branka Grujića i Branka Popovića zbog sumnje da su naredili ubistva na veoma svirep način oko 700 muslimanskih civila u opštini Zvornik.

Portparol Tužilaštva Bruno Vekarić kaže da su "zahvaljujući regionalnoj saradnji, a pre svega sa tuzlanskim Kantonalnim tužilaštvom, uspeli da identifikuju 200 žrtava što je znatno pomoglo u postupku i da se istraga nastavlja jer postoje saznanja da se još optuženih nalazi u Bosni i Hercegovini"

XS
SM
MD
LG