Linkovi

Savet bezbednosti razmatra amandmane mirovnog plana za Liban


Savet bezbednosti UN razmatra amandmane na rezoluciju koju su podnele SAD i Francuska o zaustavljanju sukoba izmedju Izraela i snaga Hezbolaha u Libanu.

Francuska i SAD su u subotu podnele nacrt rezolucije založivši se za putpunu obustavu neprijateljstava koja bi trebalo da dovede do trajnog prekida vatre i političkog rešenje krize u Libanu. Medjutim, Liban je apelovao na SB da preispita rezoluciju i u nju uključi zahtev da se izraelske snege nedoložno povuku iz Libana i svoje položaje ustupe mirovnim snagama UN. Prema libanskom predlogu, mirovne snage bi pomogle libanskoj armiji da se rasporedi širom južnog dela zemlje -- koji je sada pod kontrolom Hezbolaha -- sve do ”plave linije,“ odnosno granice koju su UN ustanovile izmedju Libana i Izraela. Francuski ambasador u UN, Žan Mark de la Sablije, izjavio je da članice Saveta bezbednosti pokušavaju da uzmu u obzir sva gledišta, uključujući stavove Arapske lige koja je uputila svoju delegaciju na sastanak sa SB.

“Kada smo u SB formulisali tekst, rekao sam da bi on mogao da se poboljša i na tome će raditi. Moramo da uzmemo u obzir sva relevantna mišljenja.”

Izaslanik Arapske lige u UN, Jahja Mahmasani, izjavio je da su dva glavna prioriteta povlačenje izraelskih trupa na ”plavu liniju“ i prekid vatre, dok je sledeći da se -- do dalje arbitraže -- sporna oblast Šiba stavi pod nadležnost UN. Liban polaže pravo na tu oblast koju je Izrael zauzeo tokom arapsko-izrealskog rata 1967. Medjutim, UN smatraju da ta oblast pripada Siriji te da bi Sirija i Izrael trebalo da odluče o njenoj sudbini. Hezbolah pak tvrdi da je izraelska okupacija Šibe razlog njegove borbe protiv Izraela. Prema rečima izaslanika Arapske lige:

“Pod tri: trebalo bi da se obavi transfer dvojice izrealskih vojnika i zarobljenih Libanaca, uključujući one koji su nedavno oteti. Trebalo bi da se ostvari neka vrsta ravnoteže i to istovremeno. U sasašnjem nacrtu rezolucije to pitanje ima diskriminacioni ton koji mi ne prihvatamo.”

Pošto SB usvoji rezoluciju, očekuje se još jedna koja će se odnositi na upućivanje medjunarodnih snaga u Liban radi sprovodjenja prekida vatre i ostvarenja dugoročnog rešenja.

XS
SM
MD
LG