Linkovi

Izrael i Liban uzdržano reagovali na nacrt rezolucije SB UN


Nacrt rezolucije koji sada razmatra Savet bezbednosti poziva Hezbolah da prekine raketne napade na Izrael, a Izrael da zaustavi vojnu ofanzivu protiv te ekstremističke grupe. Hezbolah ispaljuje rakete na Izrael iz svojih uporišta u južnom Libanu. Američki savetnik za nacionalnu bezbednost, Stiven Hedli, izjavio je u programu mreže CNN da očekuje da će Savet bezbednosti usvojiti ovu rezoluciju za nekoliko dana, a ne nedjelja.

«Naš plan je da Savet bezbednosti glasa o toj rezoluciji u ponedeljak popodne utorak ujutro. Želimo da to bude prvi korak ka obuzdavanju nasilja, kako bi se zatim prešlo na drugu rezoluciju kojom bi se odobrilo upućivanje medjunarodnih snaga u Liban i ujedno pozvalo libansku armiju da, uz podršku tih snaga, zauzme pozicije u južnom Libanu.»

Hedli je dodao da SAD podržavaju taj plan za postizanje trajnijeg mira u Libanu u dve faze, koji je iznela državni sekretar Kondoliza Rajs. Prema tom planu, prvom rezolucijom bi se umanjilo nasilje, kako bi se zatim drugom rezolucijom ostvario trajniji prekid vatre.

U istom programu mreže CNN, zamenik izraelskog premijera, Šimon Peres, izjavio je da njegova zemlja nema reakciju na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti, pošto taj dokument još nije usaglašen.

«Želim da vas podsetim da je Izrael primenio sve rezolucije UN koje se odnose na Liban. To nije bilo od naročite pomoći, ali mi nastojimo da očuvanmo poštovanje premna UN. Čekaćema još dva dana na prvu rezoluciju posle koje treba da usledi druga rezolucija, koja, zatim treba da bude i primenjena. Prema tome, nema razloga da se reaguje pre vremena.»

Libanski ministar ekonomije, Sami Hadad, upotrebio je oštrije reči, nazvavši nacrt rezolucije razočaravajućim. Hadad je ponovio poziv za hitnim prekidom vatre, rekavši da je libanski narod pretpreo najteže posledice dosadašnjih borbi.

«Mi želimo definitivno okončanje ovog rata i želimo da nas libanska armija, uz podršku medjunarodnih snaga koje će odobriti UN, zaštiti od besa najmoćnije vojne maširerije u regionu, koja širi teror i donosi katastrofu Libanu.»

Borbe izmedju Izraela i Hezbolaha izbile su pre više od tri nedelje pošto su ekstremisti Hezbolaha upali na izraelsku teritoriju i oteli dvojicu izraelskih vojnika. Izraelski vojni zvaničnijci su saopštili da su uhapsili jednog od pripadnika Hezbolaha koji je učestvovao u toj otmici.


XS
SM
MD
LG