Linkovi

SAD spremne da pomognu Kubi u tranziciji ka demokratiji


Državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da su SAD spremne da pomognu Kubi u tranziciji ka demokratiji, ali da neće pokušati da podstiču nemire na ostrvu tokom bolesti predsednika Fidela Kastra.

Prošla je gotova nedelja dana otkako je kubanski predsednik Fidel kastro privremeno predao vlast svom bratu Raulu, pre nego što je bio podvrgnut operaciji na stomaku kako bi se, kako je navdeno u vladinim saopštenjima, zaustavilo unutrašnje krvarenje. Kubanski zvaničnici su kasnije optuživali administraciju predsednika Buša da pokušava da destabilizuje njihovu zemlju uporno ističući pitanje političke promene na ostrvu. U nastupu u programu tv mreže NBC državni sekretar Kondoliza Rajs je odbacila te optužbe, ali je i naglasila podršku SAD demokratiji na Kubi.


«Nećemo učiniti ništa što bi stvorilo atmosferu nove krize, ili nestabilnosti na Kubi. Ovo je prelazni period za kubanski narod. Mi ćemo stajati uz kubanski narod pod pretpostavkom da jedna diktatura ne bi trebalo da bude zamenjena drugom.»

Državni sekretar je rekla da je njena poruka kubanskom narodu da ima priliku da izgradi stabilnu i više demokratsku zemlju. Dok američka obalska straža pojačava patrole u priobalnim vodama Floride, državni sekretar Rajs je rekla da ne bi trebalo očekivati masovni egzodus Kubanaca niti bi on bio prihvaćen. Protekle nedelje mnoge kubanske izbeglice u Americi sa oduševljenem su izražavale nadu u skori povratak kući - u post-Kastrovoj eri. Upitana, da li bi SAD dozvolilei egzodus u obrnutom smeru - nazad na Kubu, Kondoliza Rajs je rekla sledeće.

«Naša uloga je da pomognemo kubanskom narodu, kada za to dodje vreme kako bi mogao da ima mirnu i stabilnu tranziciju ka demokratiji.»

Fidel Kastro, koji sledeće nedelje puni 80 godina upravlja Kubom od komunističke revolucije 1959. godine. Pojedinosti o njegovoj bolesti nisu dostupne. Kubanski zvaničnici su izjavili da se on uspešno oporavlja posle operacije i da može da sedi u krevetu. Medjutim, jedan brazilski list izvestzio je da su kubanski zvaničnici rekli brazilskim kolegama da je krvarenje kod Fidela Kastra izazvano stomačnim rakom. Kubanski zvaničnici, su, medjutimn, demantovali taj izveštaj.

XS
SM
MD
LG