Linkovi

Opasnosti od lekova u slobodnoj prodaji


Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je zloupotreba lekova od strane mladih ljudi veoma ozbiljan problem.

Nedavno istraživanje u Sjedinjenim Državama pokazalo je da je jedan od pet tinejdžera eksperimentisao sa tim, od lekova protiv bolova, do sirupa za kašalj. Tri majke koje su izgubile svoje sinove žele da se zaustavi zloupotreba prepisanih lekova. Tinejdžeri, tako puni energije … sa svojim prijateljima na stazama za skejtbord. Izgleda kao lpo okruženje. Tipična deca njihovih godina, žele da se naprave važni jedni pred drugima. Medjutim, alarmantni statistički podaci iz Partnerstava za Ameriku bez droga, otkrili su još jednu avanturističku naviku – jedan od pet američkih tinejdžera koristi prepisane lekove protiv bolova kao opijate. Lekove je lako pronaći … u kući, na policama dragstora ili uz lekarski recept. Linda Surks kaže da je njen sin Džejson naručio svoje lekove preko Interneta.

»Znam da je verovao da su bezbedni. Koristio je Internet kako bi proučio bezbednost pojedinih lekova i kako oni reaguju na ostale».

Linda Surks, Misti Fetko i Barbara Van Rujan izgubile su svoja tri sina zbog lekova široko dostupnih deci. Barbara Van Rujan ispričala je na pretresu u Kongresu šta se dogodilo nakon što je njen sin Patrik pomešao fatalnu dozu leka protiv bolova, Oksikontin, sa pivom. Prijatelj mu je rekao da je to bezbedno.

»Kao što se dešava nekome ko nije tolerantan na opijate, on je prestao da diše u snu. Posle pet dana u komi, Patriku je ustanovljeno da nema moždanih aktivnosti».

Dok je Misti Fetko bezuspešno pokušavala da probudi svog sina Karla, otkrila je flašicu sirupa za kašalj pored njegovog kreveta. Ona misli da ga je pomešao sa fentanilom, koji se dobija na recept za bolove.

«Došla sam u njegovu sobu, ali sam odmah primetila da nešto nije u redu zato što nije odgovarao i primetila sam da ne diše».

Američka Nacionalna kancelarija za kontrolu lekova saopštila je da se broj hitnih slučajeva, zbog zloupotrebe leka Oksikontin, povećao za više od 500 odsto izmedju 1995. i 2002. godine. Procenjeno je da zloupotreba prepisanih lekova u Sjedinjenim Državama utiče na najmanje 6 miliona ljudi. Ove tri majke žele pomoć vlade u smanjenju distribucije ovih lekova kao i da lekari budu obazriviji u odnosu na zloupotrebu lekova od strane tinejdžera.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG