Linkovi

Da li je za visoke temperature krivo globalno zagrevanje?


2006. godina na putu je da postane najvrelija godina od početka sistematskog merenja temperature na Zemlji.

Naučnici kažu – «Da», globalno zagrevanje ima ulogu u ovim pojavama. Sadašnje temperature odgovaraju prognozama od pre 30 godina – da će vreli talasi biti sve češći i intenzivniji. U više od 50 američkih gradova ovih dana su zabeležene rekordno visoke temperature. Proučavanjem evropskog vrelog talasa 2003, u kome je umrlo više od 35000 ljudi, istraživači su došli do zaključka da su štetni gasovi koje čovek otpušta u atmosferu «barem udvostručili rizik vrućina tako ozbiljnog intenziteta.» Da li je to znak da najgore tek predstoji?

Takozvani «super-kompjuter» američke vlade u Bolderu u Koloradu – jedan je od 16 širom sveta koji danonoćno rade na proračunavanju posledica «efekta staklene bašte». Rezultati se projektuju na velikom platnu. Plava boja označava svežije temperature, kakve su bile 1960-ih.

«Bile su to fine, prijatne temerature, a onda je odjednom zemlja počela da se zagreva»

Žuta boja označava temperature iznad normalnih, a takva je bila čitava planeta 2001. Crvena je - znatno toplija, a tako će izgledati Zemlja za samo 45 godina. «Severna Amerika se zaista zagreva...»

Današnja deca će tada tek ući u zrelo doba, a temperature će još rasti. Zbog svega toga, i Republikanci i Demokrate u Vašingtonu pozivaju na hitnu akciju, a čak i TV propovednik, evangelista Pet Robertson koji je ekstremne vrućine nazvao znakom biblijske apokalipse – sada vreli talas komentariše naučnim jezikom.

«Ledeni vrhovi planian se tope a ugljen-dioskid nagomilava u vazduhu», istakao je u jednom govoru Pet.


XS
SM
MD
LG