Linkovi

Dobins: Moskva bi mogla da uloži veto na rezoluciju SB o statusu Kosova


Direktor Centra za međunarodnu bezbednost i odbrambenu politiku, u vašingtonskoj korporaciji “Rend”, bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska pitanja u administraciji predsednika Klintona, Džejms Dobins, rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, da je za očekivati da se status Kosova definiše rezolucijom Saveta bezbednosti i da približavanje stavova Prištine i Beograda nije realno.

Dobins: Uvek sam smatrao da nije verovatno da će se dve strane dogovoriti jer su njihovi stavovi suviše udaljeni. Verovatno rešenje je sledeće: Marti Ahtisari će u izveštaju SB UN- preporučiti određeni oblik uslovne nezavisnosti za Kosovo, i uz kontinuiran međunaordni monitorning. Nakon toga bi o tome raspravljao SB. Verujem da će se predlog početi razmatrati do kraja ove godine, ali pretpostavljam da o tom pitanju ove godine neće biti doneta odluka.

Glas Amerike: Šta preporučuje američkoj administraciji, kada su u pitanju pregovori o statusu Kosova?

Dobins: Smatram da bi američka vlada trebalo da osigura da se proces nastavi, kako je to i obećano i da se Ahtisarijeva nastojanja okončaju jasnim preporukama u cilju odredjivanja konačnog statusa za Kosovo. Sjedinjene Države bi, zajedno sa evropskim saveznicama, trebalo da sarađuju sa ostalim članicama SB, posebno sa Rusijom, kako bi se Ahtisarijeve preporuke i usvojile. Na to utiču - tempo donošenja odluka, stav Rusije, koja izražava određenu rezervu u odnosu na ovo pitanje i sveukupni odnosi sa Vašingtonom i Briselom.

Glas Amerike: Da li bi Rusija mogla da uloži veto na moguću rezoluciju SB o statusu Kosova?

Dobins: Moskva bi to mogla da uradi, ali sve to zavisi od situacije u svijetu, od toga šta se dešava na Bliskom istoku, zavisi od odnosa Buša i Putina. To bi bila teška odluka za vladu u Moskvi, ali nije nemoguće da se to desi.

XS
SM
MD
LG