Linkovi

SAD: Usvajanje rezolucije početkom naredne sedmice


Odgovarajući na pitanja novinara o sporu sa saveznicima u vezi sa teksom rezolucije o okončanju sukoba u Libanu, portparol Stejt Dipartmenta, Šon Mekormak, rekao je da razlike nisu nepremostive.

«Kakvu dinamiku i raspored bi trebalo da imaju svi elementi i kako ih ukomponovati u sporazum i rezoluciju Savjeta bezbjednosti, nešto je o čemu se diskutuje. Radimo sa saveznicima i govorimo o istim elementima sporazuma, o zajedničkom tekstu».

On je dodao da državni sekretar Kondoliza Rajs u region šlje pomoćnika za bliskoistočna pitanja, Dejvida Velča, koji bi trebalo da razgovara sa svim zainteresovanim stranama. Njegov plan boravka nije preciziran. Po riječima Mekormaka Rajsova će se tokom vikenda pridružiti predsjedniku Bušu i njegovom savjetniku za nacionalnu bezbjednost Stivenu Hedliju, na ranču u Krofordu u državi Teksas, gdje će razmotriti sve pojedinosti novonastalih prilika. Rajsova i sekretar za odbranu Donald Ramsfeld već su odobrili plan na osnovu koga će po hitnom postupku SAD pomoći obuku i opremanje libanske armije čim se sukobi Izraela i Hezbolahove gerile okončaju. Riječ je o operaciji koja će koštati najmanje milion dolara. Detalji se još razrađuju u Pentagonu. Sjedinjene države traže, kazao je Mekormak, da svaki mirovni sporazum mora da uključi punu implementaciju rezolucije 15-59 Savjeta bezbjednosti, kojom se isključuje vojno prisustvo Sirije u Libanu, potencira razoružavanje Hezbolaha i raspoređivanje libanskih vladinih snaga na granici prema Izraelu.

XS
SM
MD
LG