Linkovi

SAD planiraju vojnu pomoć Libanu bez vojne obuke


Američki Sekrtarijat za odbranu saopštio je da ne planira da obučava libansku vojsku, što se kosi sa izjavom koju je juče dao portparol Državnog sekretrijata. Predstavnik Pentagona je pojasnio da bi SAD mogle da snabdeju libansku vojsku opremom ukoliko bude udovoljeno odredjenim uslovima.

Portparol Stejt departmenta Šon Mek Kormak rekao je juče da SAD planiraju da ponude obuku i opremu libanskoj vojsci, da bi danas portparol Pentagona, Brajan Vitman, rekao da postoji plan o upućivanju američke vojne pomoći Libanu, ali da to ne uključuje obučavanje libanskih vojnika ni slanje američkih trupa u Liban. Prema Vitmanovim rečima, Pentagon je prošle nedelje obavestio Kongres da će Liban biti svrstan medju brojne zemlje koje će shodno programu 1206 primiti relativno skromnu pomoć. Predstavnik Pentagona je takodje rekao da pomoć Libanu u vrednosti od oko 10 miliona dolara neće biti dostavljena pre nego što libanska vlada preuzme kontrolu nad čitavom zemljom:

“Pružanje pomoći u okviru programa 1206 zavisiće od razvoja siutacije i neće biti sprovedeno u delo dok libanska vlada ne preuzme kontrolu nad svojom zemljom i ne suzi operativni prostor Hezbolaha.”

Prema rečima istog predtavnika, vojna pomoć će se sastojati iz oklopnih vozila, helikopetera i drugih vozila ali ne i oružja. Novim programom pomoći, koji je odobrio Kongres a koji je namenjen stranim oružanim snagama, predvidjeno je davanje pomoći do 200 miliona dolara zemljama koje se bore protiv terorizma. Najveći deo pomoći u vrednosti od 27 miliona dolara primiće Pakistan.

“Nisu potrebne velike sume da bi se ostvarili značajni rezultati u nekim zemljama. I sa skromnim ulogom ishod može da bude izuzetan.”

Portparol Pentagona je rekao da je vojna pomoć samo deo mnogo šireg paketa koji SAD planiraju da dostave libanskoj vladi kada okršaji budu obustavljeni.

XS
SM
MD
LG