Linkovi

Karipski arhipelag i priobalja Atlantika i Meksičkog zaliva strepe od uragana


U tropskom delu Atlantskog okeana sezona uragana je u punom jeku, a stanovnici Kariba kao i američkog i meksičkog obalnog područja su na oprezu. Interesantno je da mnogi uragani koji pogadjaju te regione nastaju nadomak obale Zapadne Afrike. Američka vlada i naučnici započeli su istraživanja o tome kako te oluje prerastaju u uragane.

Američka agencija za okeanografska i atmosferska istraživanja saopštila je da oluje koje krenu iz Zapadne Afrike uzrokuju 60 odsto svih uragana u tropskom delu Atlantika i 85 odsto od onih najvećih. Medjutim, to ne znači da većina ovih, takozvanih afričkih atmosferskih talasa, preraste u uragane. Od 60 do 70 tih talasa koji se pojave svake godine, manje od deset preraste u tropske ciklone. Naučnici kao što je Džefri Halverson sa univerziteta Merilend žele da saznaju zašto je to tako.

«Oko 10 odsto ovih talasa menja svoj karakter, odnosno prestaju da budu samo oluje jer počinju da rotiraju. Velika nepoznanica je zašto samo nekoliko počinje da se okreće. Pokussachemo da na to pitanje odgovorimo istrazzivanjem oluka koje krechu iz Afrike».

Direktor odseka za istraživanje uragana, Džejson Danjon, ukazuje na dva važna faktora koji umanjuju izglede obične oluje da preraste u uragan. Radi se o niskoj temperaturi površinskih voda duž obale Zapadne Afrike i suvom vazduhu i pesku koji duvaju iz Sahare. Međutim, Danjon kaže da ukoliko se oluja održi i dospe do toplijih voda tu počinje da se stvara rotacija u njenom jezgru, te postoji mogućnost ogroman uragan.

«Kako se ti elementi spajaju i postaju uragan? Neke stvari znamo, ali tu je i mnogo nepoznanica. Potrebno je da se te pojave intenzivnije prate i posmatraju.»

Upravo to će se desiti tokom ovomesečne zajedničke istraživačke misije Agencije za okeanografska i atmosferska istrazzivanja i NASE. Iz baze na ostrvima Kejp Verde u Zapadnoj Africi, naučnici će meriti vlažnost vazduha, temperaturu i brzinu vetra i dobijati podatke o olujama sa nekoliko američkih satelita, aviona, meteoroloških balona i stanica na zemlji. Danjun kaže da će sve te informacije pomoći naučnicima da shvate kako i zašto raste razorna moć uragana čije putanje naučnici već mogu da predvide.

XS
SM
MD
LG