Linkovi

Libanska kriza bi mogla da komplikuje iransko nuklearno pitanje


Krizu u Libanu dodatno komplikuje činjenica da je Iran glavni sponzor Hezbolaha. Konflikt Izraela i Hezbolaha eskalirao je u sred interne rasprave među iranskim liderima o tome da li bi trebalo prihvatiti ponudu EU u vezi sa rešavanjem spora o nuklearnom programu Teherana.

I mada kriza u Libanu i nuklerani program nisu direktno povezani, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je u Teheranu izjavio da su događaji u Libanu i palestinskim teritorijama, kako je rekao, ”uticali na stav Teherana o evropskoj ponudi."

Analitičari navode da je izralesko-libansko pitanje možda već ugasilo svaku nadu da će Iran prihvatiti evropsku ponudu. Iran je saopštio da će odgovoriti do kraja avgusta, roka koji je postavio Savet bezbednosti.

U nedavnim izveštajima iranskih medija već je sugerisano da će odgovor biti odrečan. To potvrđuju i izvori bliski iranskom rukovodstvu. Trita Parsi, stručnjak za Bliski istok i autor nedavno objavljene knjige o koplikovanim odnosima Irana, Sjedinjenih Država i Izraela, navodi da su izraelski napadi na Liban i njihov destabilizujući efekat na slabašnu libansku demokratiju ojačali gledišta iranskih radikalnih vođa u vezi sa nuklearnim pitanjem:

Signal koji je upućen ljudima u regionu je da prijateljstvo sa Sjedinjenim Državama i demokratizacija - uopšte ne znače pomoć u obebeđenju zemlje. I zaključak koji, na žalost, mnogi mogu da izvuku jeste da, u krajnjoj instanci, morate imati sopstvene sisteme zaštite, a očigledno je da bi nuklearni arsenal mogao da bude od takvih odbrambenih mehanizama.“

Stručnjak za Bliski istok Kenet Kacman, iz nadstranačkog Kongresnog istraživačkog centra, kaže da bi ovaj konflikt mogao takodje da pooštri stav članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o tom pitanju, jer bi neopredeljene Rusija i Kina mogle da se, s obzirom na to da Iran podržava Hezbolah, priklone stavu Sjedinjeih Država i drugih - da Teheran igra destabilizujuću ulogu u regionu i da se Savet bezbednosti njim mora ozbiljno pozabaviti. Zapadni analitičari smatraju da nema mnogo sumnje da Iran finansira Hezbolah. Trita Parsi:

Nema sumnje da Iran finansira Hezbolah i da su njihovi odnosi jaki. To pak ne znači da sve što Hezbolah čini, teheran odobrava ili pak gura. Oni su, u konačnom, samo dva entiteta koji u prošlosti nisu uvek delovali u skladu sa zajedničkim interesima.“

Ken Kacman veruje da je Hezbolah oslabljen i da je Teheran možda čak iziritiran zbog toga što su Hezbolah i njegov lider Šeik Hasan Nasrala ušli u otvoren konflikt sa Izraleom, baš u ovom trenutku:

Iran je plasirao ideju da će, ukoliko mu Savet bezbednosti uvede sankcije, naterati Hezbolah da se suprostavi Izraelu i izazvati velike probleme u regionu. Sada je Hezbolah izgubio na snazi, a Iran jedan od aduta u pregovorima sa međunaronom zajednicom. Teheran smatra da je Hasan Nasrala pogrešno procijenio situaciju kada je ušao u sukob.“

Teheran istovremeno negira tvrdnje Zapada da se iranska revolucionarna garda bori rame uz rame sa pripadnicima Hezbolaha u Libanu.

XS
SM
MD
LG